Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Bh. vlasti trebaju pomoći Romima

wigemark poljop (2)

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je da bosanskohercegovačke vlasti također trebaju pružiti podršku romskoj populaciji u oblastima kao što su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvene usluge, jer, kako je istakao, ne može se sva pomoć očekivati od EU.

To je izjavio na na ceremoniji upriličenoj danas u Sarajevu povodom predstavljanja projekata integracije Roma u BiH, koje podržava EU.

Wigemark je ukazao na činjenicu da je u BiH, ali i u brojnim dijelovima Evrope, romska populacija najčešće isključena i da živi u jako teškim socijalnim i ekonomskim uslovima. Osim toga, dodao je, svakodnevno se suočavaju s predrasudama, netolerancijom, diskriminacijom i isključivanjem.

– Među vama ima toliko talentovanih ljudi čiji rad i trud treba biti prepoznat, koji daju doprinos ne samo u BiH već i širom Evrope – kazao je šef Delegacije EU, obraćajući se predstavnicima romske populacije prisutnim na današnjoj ceremoniji.

Kako je rekao, današnji događaj je podsjetnik spremnosti EU da pomogne unaprjeđenju položaja Roma u zajednici.

– Nediskriminacija je jedna od temeljnih vrijednosti EU i svaka osoba treba imati ista prava. Poštivanje ovih temeljnih vrijednosti treba biti u samoj suštini EU, kao i svake zemlje koja teži da postane njena članica – kazao je Wigemark.

Napomenuo je da je u proteklih godinu dana u BiH zabilježen napredak u smislu prava i manjinskih prava te podsjetio na izmjene i dopune Zakona o sprječavanju diskriminacije, koji je ocijenio kao jedan od boljih zakona, ne samo u BiH već i mnogo šire.

– Naravno, taj zakon sada treba implementirati, što je uvijek teži dio posla – dodao je, istakavši da je ostalo još mnogo posla da se uradi kada je riječ o cjelovitoj integraciji Roma u zajednicu, koja je jedna od najosjetljivijih i najugroženijih kategorija.

Podsjetio je da je EU već dugo vremena angažirana na ovim pitanjima, bilo da je riječ o političkoj ili finansijskoj podršci, uz saradnju partnera kao što su Ujedinjene nacije. Naveo je da je EU od 2007. godine obezbijedila više od 100 miliona eura pomoći, između ostalog, za stambeno zbrinjavanje romske populacije na području zapadnog Balkana, od čega je za BiH izdvojeno šest miliona.

– Važno je osigurati egzistenciju za sve ljude u BiH, samim tim i za Rome, kako bi u cjelosti bili integrirani i postali punopravni članovi ovog društva – naglasio je ambasador Wigemark.

Potcrtao je važnost manjinskih prava iz perspektive EU, ali i na području svake druge zemlje koja teži da postane članica EU, te apelovao na političke lidere i stranke u BiH, budući da se približavaju izbori, da se ozbiljnije pozabave ovim pitanjima.