Wigemark: BiH ne smije biti zapostavljena

Wigemark covic (2)

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da BiH počinje težak put i da ne smije biti zapostavljena.

“Dobra vijest je da je BiH, nakon dugog perioda nazadovanja, ponovo počela da napreduje na putu ka EU”, naveo je Wigemark u video-poruci, saopšteno je iz Delegacije EU.

Wigemark je podsjetio da je nedavno objavljen izvještaj Evropske komisije o BiH koji se bavi napretkom u posljednjoj godini u raznim oblastima, uključujući ekonomiju, demokratiju, zaštitu građanskih prava, funkcionisanje pravnog sistema i načina na koji se vlasti bore sa korupcijom.

On je napomenuo da su se vlasti BiH i entiteta opredijelile za reforme, poboljšanje ekonomije, stvaranje novih radnih mjesta i unapređivanje sistema socijalne zaštite, tako da bi pomoć dobili oni kojima je najpotrebnija.

“Neke od ovih reformi neće biti lagane, niti će njihove koristi biti odmah vidljive. Međutim, bez ovih reformi ekonomija BiH bi išla od lošeg ka gorem”, naveo je on.

Wigemark je istakao da je svjestan da su političari u BiH često ignorisali važnost ekonomskog razvoja i umjesto toga fokusirali pažnju građana na druga pitanja, dodajući da razumije nestrpljivost i cinizam mnogih koji i dalje vjeruju da istinske reforme nisu moguće.

“Takođe znam koliko je rasprostranjena korupcija u ovoj zemlji i dijelim zabrinutost da postoji manjak političke volje da se ovi temeljni problemi rješavaju. Ali, kako BiH bude napredovala ka članstvu u EU, ova pitanja će morati biti rješavana, baš kao u drugim zemljama koje teže članstvu u EU”, naglasio je Wigemark.

On je napomenuo da je BiH nadomak otpočinjanja puta koji će biti težak i trajaće neko vrijeme.

“Ali, vjerujemo da ekonomske i društvene prednosti za BiH daleko nadmašuju troškove. Svi mi dugujemo ovoj i narednoj generaciji da obezbijedimo da BiH ne bude zapostavljena”, rekao je specijalni predstavnik EU.