Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: BiH se konačno kreće u pravom smjeru

Wigemark covic (2)

Bosna i Hercegovina, konačno se kreće u pravom smjeru i poduzima korake na dobrobit svih njenih građana i naroda i na dobrom je putu da ostvari zacrtanu dinamiku u provedbi Reformske agende koja reflektira novi pristup Evropske unije, ali i riješenost institucija u BiH da se maksimalno angažiraju na implementaciji ključnih reformskih koraka u procesu evropskih integracija.

Poruka je to upućena s današnjeg sastanka šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka s čelnicima izvršne vlasti u BiH predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i premijerkom RS-a Željkom Cvijanović.

Ambasador Wigemark istaknuo je na pres-konferenciji, nakon sastanka, da se Vijeće ministara BiH i entitetske vlade kreću pravim putem, da pružaju podršku jačanju privrede i “po prvi put unazad više godina se ova zemlja približava EU i ostvaruje jedan smisleni napredak u procesu evropskih integracija”.

Potcrtao je spremnost Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija da u naredne tri godine osiguraju oko jedne milijarde eura za provedbu predviđenih mjera i još oko 500 miliona eura za investicije, ne uključujući sredstva, odnosno eventualne investicije iz privatnog sektora “koje mogu doći kada investitori shvate da ova zemlja kreće nekim novim putem”.

Wigemark je pohvalio angažman i uputio čestitke predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, premijeru FBiH Fadilu Novaliću i premijerki RS-a Željki Cvijanović, koji su na sastanku predstavili Zajednički Akcioni plan za Reformsku agendu i najnovije informacije o provedbi zacrtanih prioriteta.

Zvizdić, Novalić i Cvijanović izrazili su optimizam u pogledu ostvarivanja utvrđenih ciljeva, te iskazali punu opredjeljenost da se i nadalje maksimalno angažiraju u skladu s utvrđenim prioritetima i nastojanjima sadržanim u Reformskoj agendi, a kako bi se sustigla dinamika zemalja iz regiona, kada se radi o približavanju članstvu u EU.

Najavljeno je, istovremeno, da će u narednih nekoliko mjeseci BiH podnijeti aplikaciju za članstvo u EU s kredibilnim izvještajem o provedbi Reformske agende koja je postavljena kao ključni uvjet na tom putu.

Sastanku u zgradi Delegacije EU prisustvovali su brojni međunarodni i bh. zvaničnici, uključujući i predstavnike MMF-a, Svjetske banke, EBRD-a, Ambasade SAD-a u BiH i ministre finansija.