Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Dobar sporazum za obje strane

wigemark456777

Protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njenih država članica s jedne i Bosne i Hercegovine s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji, parafiran je danas u Sarajevu.

Sporazum su parafirali šef pregovarčkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiHLars-Gunnar Wigemark, a prisustvovao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Wigemark je nakon parafiranja izrazio zadovoljstvo da je u prilici da parafira protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u ime Evropske komisije.

Izjavio je novinarima da će danas popodne tekst samog protokola po prvi puta biti predstavljen zemljama članicama EU.

Ocijenio je da je riječ o jednom dobrom sporazumu za obje strane, i za BiH i za EU.

– Mi ćemo sa svoje strane nastaviti raditi na ublažavanju bilo kakvih eventualnih negativnih posljedica koje bi neko od poljoprivrednika mogao da iskusi – kazao je Wigemark.

Tinjak je nakon potpisivanja ocijenio da je ovo izuzetno važan trenutak za našu zemlju.

– Iako je u početku izgledalo da je to jedno tehničko pitanje, tako je i trebalo da bude, ispalo je na kraju da je to jako važan politički momenat. I jeste politički momenat za BiH da mi krenemo dalje u evropske integracije, da to bude jedan novi momenat, da dobijemo zamah na ovom evropskom putu i korak po korak da idemo dalje u evropske integracije – kazao je Tinjak.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da ovo zaista jeste važan trenutak za BiH, ne samo zbog parafiranja adaptiranog SSP-a, koliko je to bitno radi odblokiranja napretka BiH ka članstvu u EU.

– Mislim da je ovo jedan možda od najvažnijih trenutaka, vrlo bitan. Mislim da će sedmice i mjeseci pred nama to i pokazati jer je otklonjena jedna od važnih, ako ne i ključnih prepreka, odnosno otvorenih pitanja, koji će nam omogućiti da dobijemo kandidatski status – kazao je Šarović.

Sada, dodao je, očekujemo pozitivne signale iz Brisela.

– Nama u BiH, zajedno sa Evropskom komisijom, ali i nadležnim institucijama iz SR Njemačke ostaje jedan važan, značajan dio posla da oni sektori u poljoprivredi u BiH koji će da trpe zbog određenih rješenja u ovom sporazumu, u narednim mjesecima kroz različite projekte, procjenu šteta sa Svjetskom bankom, pomognemo onim sektorima koji će biti najosjetljiviji kada je u pitanju dalja trgovina sa EU – naveo je ministar Šarović.