Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Wigemark: Fokusirati se na reforme i evropski put BiH

09/02/2017

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark apelirao je danas u Banjoj Luci na sve u BiH da se fokusiraju na reforme i evropski put, a ne da se dižu tenzije i skreće pažnja nekim drugim pitanjima.

– Zabilježeni porast tenzija ne donosi nikakvo dobro cjelokupnom procesu provođenja reformi, u kojem je BiH, gdje se provode zakonske i privrede reforme, a tu je i proces evropskih integracija kroz popunjavanje Upitnika Evropske komisije –rekao je Wigemark.

Svjedoci smo, kaže, da se spominju neka ustavnopravna pitanja, promjene izbornog zakona, federalizacija i drugo, a koja u ovom trenutku skreću pažnju s najvažnije stvari – privrede, odnosno ekonomije, gdje građani najviše žele vidjeti napredak.

Mišljenja je da su građani manje zainteresirani za ta ustavnopravna pitanja.

Na pitanje da li bi eventualno pokretanje tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid bilo legitimno, Wigemark je još jednom ponovio da fokus ostaje na evropskim integracijama i provedbi socio-ekonomskih reformi.

– Doći će vrijeme, između ostalog, i na vašem evropskom putu kada ćete te se neminovno morati baviti i ovim pitanjima o kojima se danas govori. Najiskrenije, ne znam zašto se sada, u ovom trenutku, ta pitanja potežu – rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.