Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark i ambasadori EU: Što prije ratificirati Pariski sporazum o klimi

Wigemark: Zemlje aspirantice ne mogu praviti selekciju obaveza

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark i šefovi misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini oglasili su se danas saopćenjem za javnost povodom Sedmice klimatske diplomacije, koju zemlje Europske unije i širom svijeta obilježavaju od 12. do 18. septembra, kako bi se održao značajan momentum u javnosti kada je riječ o klimatskim akcijama.

Novi globalni klimatski sporazum prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC), kako se navodi u saopćenju, predstavlja prvi ikada univerzalni i pravno obavezujući globalni klimatski sporazum.

Sporazum utvrđuje globalni akcioni plan kojim se svijet vraća na pravi put ograničavanjem globalnog zatopljenja na daleko ispod 2 stepena C, a kako bi se izbjegle opasne klimatske promjene. Kako bi dodatno naglasile svoje opredjeljenje, zemlje su se također složile oko daljih napora na ograničavanju porasta temperature na 1,5 stepena C, a što je bio jedan od prijelomnih trenutaka u očuvanju planeta za buduće generacije.

-Danas, deset mjeseci nakon ovog istorijskog pomaka, Europska unija (EU) je i dalje ponosna zbog ambicioznog Pariskog sporazuma, kao što bi trebala biti i Bosna i Hercegovina. Međutim, nema mjesta za opuštanje nakon uspjeha na konferenciji u Parizu. Štaviše, za ostvarivanje vizije budućnosti sa niskim emisijama na globalnoj razini, potrebno je usmjeriti našu pažnju sa riječi na djela – poručuju u saopćenju.

Trenutačno je više od 180 zemalja potpisalo Pariski sporazum, a 27 je okončalo nacionalne procedure ratifikacije u zemlji i postalo ugovorna strana Sporazuma.

-Ohrabrujemo i BiH da intenzivira svoje napore i što prije ratificira Sporazum – ističe ambasador Wigemark i šefovi misija zemalja članica EU u BiH.

Ratifikacija je, dodaje se, važan korak ka provedbi Pariskog sporazuma, iako ratifikacija Sporazuma, sama po sebi, neće osigurati potrebno smanjenje stakleničkih plinova, prilagođeno djelovanje i finansiranje. Jednako su važni koraci koje će zemlje poduzeti kako bi se zadovoljile obaveze preuzete u Parizu, počevši od zakonodavnog okvira i politika potrebnih za izradu kvalitetnih klimatskih planova i međunarodnih pristupa, u suradnji s civilnim društvom i ekonomskim akterima.

Također, poručuje se, odgovorniji pristup našem okruženju je također prilika za stvaranje novih radnih mjesta, preduzeća, tehnologija i konkurentnih prednosti koje nas bolje pripremaju za nove, klimatski kompatibilne privrede.

-Europska unija ima više od dvije decenije iskustva u razvoju i provedbi ambicioznih klimatskih politika, a naše opredjeljenje je jasno u pružanju podrške Bosni i Hercegovini tokom izrade klimatskih planova i prelaska na privredu sa niskom razinom ugljika i otpornošću na klimatske promjene. Pozivamo sve aktere da daju svoj doprinos aktivnostima koje će nas odvesti ka održivoj, zdravijoj i prosperitetnijoj budućnosti – poručili su Wigemark i šefovi misija zemalja članica EU u BiH, saopćeno je iz Delegacije EU.