Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Novi Zakon o radu je bolji, stari je iz vremena Tita

Lars_Gunnar_Wigemark

Reformska agenda koja uključuje socijalne, ekonomske te reformu Zakona o radu, bile su ključne teme današnjeg sastanka u Sarajevu između premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadila Novalića i šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka.

Sastanku su također prisustvovali i ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi i otpravnik poslova Ambasade Njemačke u BiH Adrian Pollmann.

Wigemark je kazao da je tokom posljednih godinu dana bilo mnogo priča o reformama. Podsjetio je na prošlogodišnje proteste građana BiH suočenih sa problemima kao što je rigidno tržište rada, nerazvijena privreda i sl., a koji su tražili zaposlenje i nova radna mjesta.

BiH, smatra Wigemark, ima potencijal koji se može iskoristiti, ali jednostavno ne postoji pristup tržištu rada. Po njegovim riječima, EU je čula poruku građana te se na osnovu toga prilagodila u smislu novog pristupa EU Bosni i Hercegovini sa snažnijim fokusom na socijalnim i ekonomskim reforma, uključujući vladavinu prava, borbe protiv korupcije…

Istakao je da ako BiH želi ostvariti sve zacrtane ciljeve, neophodno je da provede ekonomske, socijalne i reforme u sektoru pravde, što je i navedeno, podsjetio je, u zajedničkoj izjavi koju su potpisali politički lideri u BiH.

– Tu smo da vas podržimo na putu ka EU. Sve zemlje iz regiona ostvaruju napredak, Hrvatska je već članica EU, Srbija treba da počne pregovore o pristupanju, Crna Gora ima status kandidata, pa čak i Albanija – kazao je Wigemark, dodajući da EU želi da i BiH sustigne ostale zemlje u regiji te da vjeruju da su reforme apsolutno neophodne.

U pogledu novog Zakona o radu kojeg predlaže Vlada FBiH, kazao je da je jasno da je mnogo bolji od postojećeg, jer se radi o stvaranju novih radnih mjesta, a ne zaštiti privilegovanih.

– Sistem koji trenutno postoji u BiH je nešto što je ostalo iz vremena Tita te se trebamo zapitati da li se želimo vratiti u prošlost ili želimo nešto modernije – rekao je Wigemark.

Potcrtao je da je važno održavati dijalog o svim ovim pitanjima te imati na umu interese svih, ne samo privilegovanih koji imaju dobro plaćene poslove, već i onih koji su nezaposleni.

Također je istakao da podržava dijalog između sindikata, Vlade FBiH i poslodavaca, napominjući da ako sindikat želi zadržati trenutno stanje, onda je to, kako je rekao, njihov izbor.

Međutim, on naglašava da osim sindikata i druge kategorije, kao što su nezaposleni, imaju svoja prava.