Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Odluke sudova moraju se poštovati, sviđale nam se ili ne

wigemark poljop (2)

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ukazao je danas u Banjoj Luci na važnost poštivanja odluka svih sudova, uključujući i međunarodne sudove.

-Odluke sudova nam se mogu sviđati ili ne sviđati, ali je najvažnije da ih poštujemo i da niko ne bude iznad zakona – naglasio je.

Neophodno je, kaže, da pravosuđe u BiH radi profesionalno i nezavisno bez političkih uticaja.

Wigemark je prisustvovao otvaranju novoizgrađene zgrade Osnovnog suda i dogradnje objekta Okružnog suda u Banjoj Luci.

-Nezavisno i profesionalno pravosuđe, koje osigurava ostvarivanje pravde za njene građane, suština je bilo kojeg demokratskog društva i jedno od suštinskih vrijednosti EU – dodao je on.

Wigemark je naglasio da će se sada, zahvaljujući novim prostorijama, omogućiti odgovarajući rad pravosuđa, koje je nezavisno i profesionalno.

-Ovo je samo infrastruktura, a sada to treba ispuniti suštinom i pozivam sudije, tužioce i druge uposlenike da rade profesionalno i nezavisno – rekao je ambasador Wigemark.

Ovakvi projekti su, kaže, dio su mnogo širih napora EU na unaprjeđenju rada pravosuđa u BiH, a dosad je investirano oko 20 miliona eura pomoći kroz obnovu i izgradnju 13 sudnica i sedam tužilaštava.

Projekt izgradnje i obnove Osnovnog i Okružnog suda Banja Luka dio je paketa pomoći Evropske unije za izgradnju, obnovu i modernizaciju sudova širom BiH u okviru podrške jačanja vladavine zakona.

Evropska unija osigurala je više od 2.675.000 eura za unapređivanje radnih uslova u te dvije zgrade.

Radovi na zgradama Osnovnog i Okružnog suda počeli su 15. augusta 2016. godine, a okončani 31. oktobra ove godine.

Svečnosti su prisustvovali predsjednici RS-a Milorad Dodik i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar pravde RS-a Anton Kasipović, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, kao i prestavnici Osnovnog i Okružnog suda.