Wigemark poručio bh. vlastima: Upitnik ne koristiti za politizaciju

wigemark-cvijanovic-zvizdic-novalic-1

Specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark pozvao je vlasti u BiH da proces evropskih integracija BiH, nakon što je BiH 9.decembra uručen upitnik Evropske komisije, ne koriste za politiziranje.

-Taj proces je zahtjevan i bez dodatnog politiziranja i zahtjeva jednu političku zrelost – naglasio je Wigemark, koji je večeras u Banjoj Luci, zajedno s šefom bh. diplomatije Igorom Crnatkom prisustvovao sastanku s ambasadorima zemalja članica Evropske unije koji su akreditirani u BiH, povodom predaje upitnika Evropske komisije bh. vlastima.

Cijeli proces popunjavanja upitnika bit će test za sve nivoe vlasti, a u upitniku, kazao je, EU traži detaljne odgovore vlasti u BiH po svim oblastima, a to će zemlji omogućiti da uradi suštinsku usporedbu s zemljama članicama EU.

Nije želio da govori po kojim pitanjima bi moglo biti političkih problema, ističući da je potrebno da se bh. vlasti oslone na iskustva zemalja u susjedstvu i nema razloga da dobra iskustva ne iskoriti.

Dodao je da vjeruje da BiH ima i mogućnosti i kapacitete da odgovori na pitanja na način kako su to odgovorile i druge zemlje.

U cijelom procesu, kako je kazao Wigemark, bit će važno da se sagleda funkcionalnost mehanizma koordinacije, koji je usaglašen u BiH.

Naglasio je i da je važno da vlasti u BiH nastave s provedbo reformske agende, te podsjetio da je smanjenje cijena lijekova postignuto zahvaljujući mjerama iz te agende i nada se da će takvih pozitivnih pomaka biti još u narendom periodu.

Ambasador Slovačke Republike, koja je predsjedavajuća EU, Jan Pšenica je istakao da pažnju treba usmjeriti na reforme, više godina odgađane u BiH, jer bez toga neće biti napretka.

Uvjeren sam da BiH ima kapacitet i da će se fokusirati na reforme, kako bi omogućila članicama EU da donesu još važnih odluka za BiH.

I ambasador Pšenica je izrazio nadu da neće doći do problema prilikom popunjavanja upitnika.

Prijetnje od terorizma iz BiH nisu ništa veće nego iz drugih zemalja

BANJA LUKA, 14.decembra (FENA) – Specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je radikalizacija prilika vezana za cijeli evropski kontinet i da nema posebnog razloga da se smatra da je prijetnja koja dolazi iz BiH po bilo čemu veća od prijetnje koja dolazi iz neke druge zemlje.

I ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da su u BiH svjesni da postoji opasnost, ali BiH nije nikakav baza za teroriste, niti crna tačka Evrope.

-Drago mi je da je to rekao i Wigemark, jer je njegova pozicija nepristrasna. Mi te činjenice pokušavamo da prestavimo svijetu – naveo je Crnadak odgovarajući na pitanja novinara u Banjoj Luci.

-S druge strane mogu razumijeti određenu histeriju koja je svakako prisutna zbog svih onih dešavanja u BiH, napada od ‘usamljenih strijelaca’. Ali iako nisu bili dio nekih organiziranih struktura, prouzrokovali su žrtve i smrtne ishode. Treba imati na umu širu perspektivu, koja podrazuijeva unaprijeđene regionalne saradnje. Mi smo tu da podržimo i pružimo podršku po svim sigurnosnim pitanjima u ovoj oblasti – rekao je Wigemark.

Naveo je da ta saradnja treba da uključuje i zemlje u susjedstvu BiH.

-Ako imate određenih zabrinutosti, prilično je jalovo kritizirati. Potrebno je sarađivati po određenim pitanjima – zaključio je specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.