Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Wigemark pozdravio početak procesa digitalizacije u BiH

08/10/2015

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark pozdravio je početak procesa digitalizacije u BiH koji je ipak počeo kasno i zamolio nadležne vlasi da ubrzaju taj proces.

Izjavio je to danas u Sarajevu tokom konferencije koja je posvećena dostizanju evropskih standarda u funkcioniranju i održivosti javnih RTV servisa u BiH u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i Udruženja “BH novinari”.

Wigemark je dodao da će na današnjoj konferenciji također raspravljati i o finansiranju javnih emitera, koji trebaju djelovati nezavisno od bilo kakvih političkih stavova i uz poštivanje svih profesionalnih standarda.

Nije htio prejudicirati kakav bi trebao biti model finansiranja, ali je naglasio da vlast ne smije imati nikakvu mogućnost uticaja.

Wigemark je također osudio nedavne napade na novinare, a posebno jučerašnji napad na novinara “BH Radija 1” Emila Karamatića.

Istakao je da su ovakvi napadi na novinare neprihvatljivi te pozvao sve domaće vlasti i političke lidere da osude napad i osiguraju cjelovitu istragu.

– Nažalost, mislim da je ovaj napad i znak kako u nekim situacijama mediji jesu politizirani. Jedno je izražavati svoje političke stavove u kolumnama, ali politički stavovi ne smiju biti dio izvještavanja – pojasnio je.

Naglasio je da u BiH postoji aktivan sektor medija te da svi moraju imati pristup nezavisnim i izbalansiranim informacijama.

Također je istakao važnost medija u BiH u kontekstu održivosti javnih RTV servisa i osiguravanja slobode izražavanja, čemu, kako kaže, EU pridaje puno pažnje.

Predsjednica Udruženja “BH novinari” Borka Rudić kazala je da je cilj konferencije redefiniranje vrijednosti servisa u BiH na način kako su oni definirani u zakonima o javnom sistemu informiranja.

Istakla je da se mediji dugi niz godina suočavaju s različitim problemima kao što su, između ostalog, finansijska stabilnost, politička neovisnost, institucionalna autonomija i pravljenje programa koji će zastupati interese svih grupa te dodala da će konferencija biti prilika da se utvrdi odgovornost svih zainteresiranih strana koji žele pomoći opstanak javnih servisa.

Kazala je da je ovo početak konsultacija koje će trajati narednih sedam do osam mjeseci u namjeri da se utvrde najbolje prakse i načini rješavanja brojnih problema.

Predstavnik Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Siniša Petrović kazao je da digitalizacija nije luksuz, već globalni trend u svijetu te da predstavlja uvjet za nastavak funkcioniranja javnog servisa i ostalih komercijalnih televizijskih stanica.

Naglasio je da će u toku današnje sesije pokušati predstaviti sve prednosti digitalizacije i mogućnosti da javni sistem pomogne komercijalnim televizijskim stanicama u procesu digitalizacije.

Cilj ove konferencije je pokrenuti fokusiranu diskusiju o ključnim pitanjima funkcioniranja sustava javnog emitiranja s odgovornim i zainteresiranim stranama iz vladinih i nevladinih struktura u BiH i javnih servisa, te naći načine rješavanja ključnih problema koji se direktno navode i u izvještajima o napretku BiH u procesu pridruživanja EU.

U trenutku kada se tri javna emitera u sustavu javnog emitiranja u BiH suočavaju s brojnim izazovima u pogledu digitalizacije, financijske stabilnosti i političke neovisnosti, te imajući u vidu njihov značaj u demokratizaciji društva, važno je pokrenuti dijalog sa svim zainteresiranim stranama, a posebno u kontekstu dostizanja Kopenhaških političkih kriterija pridruživanja, sukladno Smjernicama EU za medijske slobode 2014-2020 u zemljama u procesu pridruživanja, koje je Evropska komisija utvrdila prošle godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.