EU u fokusu

Wigemark: Za genocid u Srebrenici svi smo odgovorni

11/07/2017

Evropska unija (EU) je uspostavljena kako se na evropskom tlu nikad više ne bi ponovila masovna ubistva i genocid, ali u tome, prije 22 godine, nije uspjela i zbog toga smo svi odgovorni, poručio je Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini u svom govoru na komemoraciji povodom obiljećavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici. Prije nešto više od dvije decenije, u samom srcu Evrope, pred našim očima desila se tragedija zbog koje danas ime Srebrenice priziva slike porodica koje su prisilno odvajane, muškaraca, dječaka, od kojih su najmlađi imali 15 godina, su sistematski ubijani, dok su žene ostajale u strahu. Naše misli danas su sa preživjelim žrtvama, porodicama i prijateljima šehida”, kazao je Wigemark.

Poručio da se mračni dani od prije 22 godine nikada ne smiju zaboraviti.

“Živimo u svijetu gdje istina i činjenice su predmet manipulacije, gdje vladavina i poštivanje osnovnih ljudskih prava se zanemaruju za račun uskih nacionalističkih interesa, kratkoročnih političkih dobitaka. Zajednička je dužnost cijele međunarodne zajednice koja je ovdje danas okupljena da pamtimo šta se desilo ovdje”, poručio je Wigemark.

Podsjetio je da EU je uspostavljena upravo da bi se osiguralo da se na evropskom tlu nikad više ne ponove masovna ubistva i genocid.

“Unatoč tome, prije 22 nismo uspjeli i svi smo za to odgovorni. Odgovorni smo i da se to nikada ne ponovi. Važno je da pamtimo kako se genocid nikada ne bi ponovio ovdje ni drugdje. Ali to nije dovoljno. Potrebno je da i buduće generacije učimo o onome što se dešavalo. Da bi išli naprijed moramo se osvrnuti unazad. Iako samo ime Srebrenice nas podsjeća na nevino stradale žrve, jednog dana, nadam se, ime Srebrenice će prizvati slike uspješne privrede, opštine i zajednice koja radi za sve svoje građane”, kazao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, takva budućnost zahtijeva kontinuiran dijalog, hrabrost i odlučnost, zato će biti neophodno pomirenje.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 71 žrtve, među kojima je i sedam maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će danas biti ukopana u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.