Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Za razvojna sredstva EU potrebne strategije

lars-gunnar-wigermark12

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa šefom Delegacije Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunnar Wigemarkom te je ocjenjeno da je okončani Twinning projekat podrške EU bh. parlamentima ispunio očekivanja i predstavlja dobar osnov za budući rad.

Pri tome je naročito apostrofirano usaglašavanje i usvajanje mehanizma saradnje između parlamenata u BiH u procesu evropskih integracija čime je učinjen veliki korak u procesu uspostave međuparlamentarne saradnje što je bio i jedan od zahtjeva iz Izvještaja o napretku države u 2015. godini.

Wigemark je pozdravio uspostavu Sektora za EU u PSBiH istaknuvši da je to dokaz odlučnosti najvišeg zakonodavnog organa u državi da u procesu ispunjenja evropskih standarda ima mnogo aktivniju ulogu nego do sada.

Razgovarano je i o mogućnostima dalje podrške EU bh. parlamentima, ali i Bosni i Hercegovini u cjelini na njenom putu ka članstvu u EU, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Ukoliko BiH u narednom periodu želi aplicirati za razvojna sredstva EU bit će, kako je kazao Wigemark, neophodno da se sačinjavaju zajedničke strategije za pojedine oblasti poput poljoprivrede, energetike i drugih jer će na taj način biti precizno definirani pravci razvoja na osnovu kojih će biti moguće ostvarivati ozbiljniju podršku EU.