Za jugoistok Evrope put naprijed je članstvo u EU I NATO

2BS Forum

Bez trajne stabilnosti nema budućnosti na prostoru Zapadnog Balkana, a put naprijed je put u članstvo u EU I NATO, poručeno je danas u Budvi na 2BS (To Be Secure) Forumu, na kome su učestvovali predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj debati, na koj su učesvovali predsjednici Crne Gore Filip Vujanović, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, istaknuto je da potreban dodatni napor od strane EU i NATO-a u cilju obezbjeđivanja trajne stabilnosti na Balkanu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da se danas jugoistok Evrope susreće s mnogim izazovima, kao i sama EU na svom istoku i jugu.

“Jugoistok Evrope možda je i ponajviše izložen tim štetnim uticajima o kojima danas pričamo, uticajima geopolitičkih procesa, koji okružuju evropski i evroatlantski prostor. Crna Gora je prolazila kroz mnoge teškoće, međutim stabilizirali ste se. Ulazite u NATO, ući će te u EU i ja vjerujem da iako ćete se i dalje suočavati sa elementima hibridnoga rata, da je vaš euroatlantski put zacementiran”, poručila je hrvatska predsjednica.

Govorila je i o stanju u drugim zemljama regiona.

“U Bosni i Hercegovini, jedna naizgled banalna, tehnička stvar kao što je upisivanje vojne imovine, promatra se kao ključ ulaska BiH u puno aktiviranje MAP-a. Ključ koji je dat u ruke onim silama i snagama unutar i izvan BiH, kako bi zadržavali tu državu, pokazali nesposobnost njenih institucija za rješavanje problema, a istovremeno nesposobnost NATO-a i EU da bi iznašli rješenje kako pomaknuti državu prema naprijed. Naravno, rješavanjem pitanja registracije vojne imovine preostaće mnoga druga pitanja koja će trebati rješavati u BiH, ali ono što je iznimno bitno da svi podržimo institucije BiH, čvrsto i odlučno u njihovoj namjeri i odluci na putu evroatlantske integracije, jer vakum koji je sada stvoren nedostatkom interesa EU i NATO-a za stanje u toj državi ispunjava se raznim uticajima trećih država i trećih snaga koje vuku BiH u pogrešnom pravcu”, kazala je Grabar-Kitarović.

Dotakla se i situacije u Makedoniji, gdje je prema njenim riječima naizgled banalno pitanje rješavanja imena dovelo zemlju u stanje pune političke krize.

“Iako stojim na poziciji da moramo insistirati na ispunjavanju kriterijuma, ipak treba gledati koje su posljedice naših akcija i kako i na koji način možemo pridonijeti da se ta pitanja razriješe. Isto tako pitanje Kosova, Albanije, Srbije i drugih država u našem okruženju. Put naprijed je put evroatlantskih integracija, članstvo u EU i NATO, koje ne smije biti samo tehnička vježba, već i politički proces u kojem treba sagledavati svu složenost događaja na ovom prostoru”, kazala je hrvatska predsjednica.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, govoreći o ulasku Crne Gore u NATO, istakao je da je u protekloj godini Crna Gora dobila garanciju slobode i trajanja i mogućnost partnerstva sa evroatlanstkim partnerima koji će obezbijediti kvalitetan ekonomski razvoj, i politički ugled u Crnoj Gori za dobro svih građana Crne Gore.

“Nikada NATO nije bio protiv bilo koga. On je uvijek bio za interese Crne Gore, interes regiona, interese svih građana Crne Gore i interese svih građana regiona. Mi smo pristupajući NATO-u izvršili našu ustavnu obavezu i to ne iz bilo koje Skupštine, već iz Ustavotvorne Skupštine Crne Gore i ne po bilo kojoj većini, već po dvotrećinskoj većini, i ne po bilo kojem pitanju, već po strateškom pitanju pristupanja NATO-u i EU”, kazao je Vujanović.

Takva odluka donijeta je kako je rekao, znajući kakva je prošlost ovog regiona.

“Prošli vijek sa pet ratova, dva balkanska, dva svjetska i rat u povodu raspada Jugoslavije. S obzirom na broj stanovnika sa najviše stradalih u Evropi, sa najviše razaranja, sa najviše izbjeglica. Bez trajne stabilnosti, nema budućnosti ovog prostora, a te trajne stabilnosti za Crnu Gori nema bez NATO okvira”, poručio je Vujanović.

Ponovio je da članstvo Crne Gore u NATO nije upereno protiv bilo koga, pa ni protiv Rusije.

“Naša NATO integracija je suštinski, strateški i istorijski interes Crne Gore, nije okrenuta protiv bilo koga, nije okrenuta protiv naše vjekovne tradicije dobrih odnosa sa Rusima. Nije okrenuta protiv naše želje da sačuvamo dobru atmosferu i gostoprimstvo sa svim turistima iz Rusije koji su ovdje i mi ih pozivamo da budu sa istom ugodnošću ovdje, i nije naravno okrenuta protiv naše namjere koja je iskrena i otvorena, da se naši odnosi sa Rusijom što prije poprave i budu na nivou koji to zavrjeđuje”, kazao je crnogorski predsjednik.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor čestitao je Crnoj Gori članstvo u NATO-u.

“U ime Republike Slovenije čestitam Crnoj Gori što će uskoro postati 29. država članica NATO-a. To je istorijski momenat, ne samo za Crnu Goru, nego i taj dio Evrope. Tako je odlučio crnogorski narod, tako su odlučili organi vlasti u Crnoj Gori. Jeste da je bilo potrebno odlučivanje i u svim ostalim zemljama NATO-a, ali to je bila najprije vaša, demokratska odluka”, istakao je Pahor.