Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Za ulazak u EU trebat će se preko interneta tražiti odobrenje

12/06/2017

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Evropske unije u petak su na sastanku u Luxembourgu usuglasili sistem prethodne kontrole putnika iz trećih zemalja kojima ne treba viza za ulazak u evropski prostor.

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS), zamišljen je kao sigurnosna mjera koja bi trebala poboljšati sigurnosne provjera putnika koji u EU mogu ulaziti bez viza, javlja Hina.

Riječ je o usuglašenom stajalištu Vijeća EU-a koje služi kao za temelj za pregovore s Evropskim parlamentom, koji zajedno s Vijećem donosi konačni tekst.

“ETIAS će poboljšati našu sigurnost i zaštititi naše građane. ETIAS traži da svi oni koji ne trebaju vize budu provjereni prije nego što krenu na putu u schengenski prostor. Svakom ko predstavlja rizik može biti odbijen ulazak”, priopćilo je malteško predsjedništvo Vijeća EU-a.

Komisija je u novembru 2016. predložila uspostavu ETIAS-a, sistema sličnom onome koji imaju Sjedinjene Države, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu.

Ta se registracija mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima.  Svi koji ulaze u EU, a za to im ne trebaju vize, trebat će preko interneta tražiti prethodno odobrenje. Odrasle osobe morat će platiti pet eura.

Postupak ispunjavanja zahtjeva i odobravanja putovanja trebao bi trajati samo desetak minuta, a odobrenje bi vrijedilo tri godine. Trenutno, građani šezdesetak zemalja svijeta ne trebaju tražiti vize za ulazak u EU. Plan je da ETIAS postane operativan od 2020.

Sistem se uvodi kako bi se prikupljale informacije o osobama koje putuju u Evropsku uniju bez vize, što omogućava provođenje prethodnih provjera radi suzbijanja nezakonitih migracija i jamčenja sigurnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.