Zamjenik ministra vanjskih poslova održao briefing za diplomate

NiksicBrkicTopicSavic

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je 16. rujna 2015. godine u prostorijama Misije BiH pri Europskoj uniji u Briselu briefing za diplomate država članica Europske unije na temu “Aktualni događaji u Bosni i Hercegovini u procesu EU integracija”.

Pored zamjenika ministra Brkića panelisti na briefingu su bili i direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić, predstojnica ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH Asja Nikšić, a moderator je bila šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU veleposlanica Lidija Topić.

Misija BiH pri EU

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u svom je obraćanju naglasio opredijeljenost VM BiH za ispunjavanje uvjeta u procesu EU integracija.

Informirao je nazočne o napretku postignutom u BiH posebice u posljednjih šest mjeseci, uključujući usvajanje zajedničke izjave Predsjedništva BiH o ispunjenju obveza u procesu EU integracija, stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. lipnja 2015., usvajanje reformske agende na svim razinama vlasti, Master plana u Predsjedništvu BiH, te usvajanje okvirne prometne politike i strategije pravosuđa.

Podcrtao značaj regionalne suradnje, posebice nakon pozitivnog ishoda Bečkog samita iz kolovoza ove godine, gdje je BiH predala aplikaciju za dva važna infrastrukturna projekta. Također, istaknuo je značaj potpisivanja Sporazuma o granicama s Crnom Gorom, kao primjer uspješne bilateralne suradnje.

Pohvalio je izuzetne rezultate u predsjedanju BiH Odborom ministara Vijeća Europe, kao i odličnu suradnju sa Republikom Srbijom koja trenutno predsjedava Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Zatražio je podršku i razumijevanje svih zemalja članica EU u budućem razdoblju. Dodao je da BiH očekuju veliki izazovi u procesu implementacije EU agende i u tom smislu podrška država članica EU je neophodna. Naglasio je da će aktualni saziv VM BiH intenzivno raditi na ispunjenju obveza na EU putu BiH.

Nakon zamjenika ministra Brkića, nazočnima se obratila direktorica DEI-a Nevenka Savić koja je prezentirala tehničke aspekte samog procesa EU integracija i prioritete, posebice nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon obraćanja zamjenika ministra MVP BiH i direktorice DEI-a, uslijedila je rasprava s brojnim pitanjima predstavnika država članica EU u svezi s reformskim procesima u BiH.
Briefingu su nazočile diplomate iz 20 država članica EU koji se izravno bave pitanjima Zapadnog Balkana (članovi radne skupine COWEB), kao i visoki dužnosnici u Glavnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, te drugi visoki diplomati.