Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvaranje unutarnjih granica u Evropi za Sloveniju “pogubno”

slovenija granica

Restrikcije i kontrole, odnosno zatvaranje unutarnjih granica u Europskoj uniji i schengenskom prostoru zbog migracijske krize, mogle bi biti pogubne za slovensko gospodarstvo, upozorio je u utorak predsjednik Gospodarske komore Slovenije (GZS) Marijan Mačkovšek, nakon sjednice upravnog odbora kojoj je prisustvovalo više ministara u vladi Mire Cerara.

“Zatvaranje granice bilo bi pogubno, a jedna naša gruba procjena pokazalo je da bi naša ekonomija zbog toga imala godišnju štetu od oko jedan posto nacionalnog BDP-a, odnosno između 350 i 380 miliona eura”, kazao je Mačkovšek.

Velik dio slovenskog BDP-a čini izvoz, zbog čega je zemlja vrlo ovisna o vanjskoj potrošnji i općem okruženju, što se pokazalo u godini nakon početka globalne ekonomske i financijske krize kad je BDP pao za skoro 9 posto, dok je zadnjih godina opet u porastu.

Slovenski izvoz lani je porastao za 4,4 posto, na 23,9 milijardi eura, a više od tri četvrtine odnosi se na trgovinu sa zemljama unutar Europske unije.
Glavni vanjskotrgovinski partneri Slovenije su Njemačka, Italija, Austrija, Hrvatska i Francuska.

Relativno visoka konkurentnost slovenskih tvrtki temelji se upravo na blizini tržišta i brzini isporuka, a schengenski prostor bez kontrole roba i putnika dodatno je povećao izvozne kapacitete. Kad je Slovenija 2007. ušla u Schengen znatno su se smanjili transportni, špediterski i sve ostali logistički troškovi izvoznika, što im je pogodovalo u vrijeme kad je domaća potrošnja zbog krize padala.