Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvorene sve banke u Grčkoj

Greece imposes capital controls, closes banks

Premijer Grčke Alexis Tsipras saopćio je u nedjelju u televizijskom obraćanju naciji rekao da će banke u Grčkoj jedno vrijeme biti zatvorene i optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku.

On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku (ECB) da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedjelje održi referendum.

“Odbijanje zahtjeva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje”, rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

“Ta odluka dovela je do toga da ECB ograniči likvidnost grčkih banaka i primora grčku Centralna banka da predloži pauzu u njihovom radu i restrikcije na povlačenje novca”, rekao je Tsipras.

Grčki premijer nije kazao koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala, prenosi Reuters.