Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen Samit u Trstu: Integracija Balkana u EU je nepovratan strateški izbor

20170712_2_24699290_24000716_Web

Obraćanjem premijera Italije Paola Gentilonija završen je 4. Samit Zapadnog Balkana u Trstu, javlja Anadolu Agency (AA).

Gentiloni je na konferenciji za medije kazao da je integracija Balkana u Evropsku uniju (EU), kako je rekao, strateški izbor.

“Integracija Balkana u EU je nepovratan strateški izbor. Italija ima cilj da to bude postignuto što prije”, kazao je Gentiloni.

Naglasio je da evropske integracije mogu doprinijeti miru, sigurnosti, budućnosti i stabilnosti regiona.

“Ovaj proces je zahvaljujući ekonomskoj viziji započet u Berlinu prije četiri godine, ali ne trebamo zanemariti ni njegovu političku perspektivu”, kazao je Gentiloni.

Istakao je da je važno da su vrata EU-a uvijek otvorena za zemlje Balkana.

“Potrebno je da evropska perspektiva bude dostupna zemljama Balkana. U suprotnom slučaju, napori kako bi se modernizirala demokratija u tim zemljama bi doživjeli poraz dok bi to predstavljalo poraz i za samu EU”, rekao je Gentiloni.

Na kraju je napomenuo da su na samitu donesene tri važne odluke koje se tiču infrastrukturnih projekata međusobnog povezivanja, transportnih projekata koji će približiti regiju EU-u i uspostave stalnog sekretarijata mreže privredne komore sa sjedištem u Trstu.

U Trstu je danas održan i poslovni forum, a tom prilikom su potpisani sporazumi o investicionim i ekonomskim projekatima zemalja EU-a u regionu u vrijednosti od 200 miliona eura.

U Trstu je ove godine, nakon Berlina, Beča i Pariza, održan četvrti po redu Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.