Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završna konferencija projekta EU podrške sistemu javnih nabavki

zgrada-delegacijaEU

Završna konferencija u povodu realizacije projekta “Jačanje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini”, koji je finansirala Evropska unija (EU), bit će održana sutra u Sarajevu.

Radi se o projektu orijentiranom ka poboljšanju pravnog okvira javnih nabavki te povećanju njegove učinkovitosti i transparentnosti u Bosni i Hercegovini.

Projekt je pružio podršku provedbi novog Zakona o javnim nabavkama koji je usvojen krajem aprila 2014. godine.

U sklopu projekta izrađeno je i usvojeno 18 podzakonskih akata, održano više od  50 obuka za razne ciljne skupine, te je više od 1.300 osoba educirano iz nekoliko oblasti javnih nabavki.

Također, 52 certificirana trenera koja su učestvovala u projektnom ToT programu će u budućnosti formirati osnovu održivog sistema obuka o javnim nabavkama u BiH.

Priručnici, vodiči i praktični alati su također pripremljeni s namjerom da budu od pomoći široj javnosti u učinkovitoj upotrebi novog zakona.

Konferenciju će uvodnim obraćanjem otvoriti Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH nakon čega će projekt predstaviti Laszlo Velikovszky, vođa projektnog tima, te će uslijediti obraćanja na temu “naučenih lekcija” i budućih izazova od Đinite Fočo, direktorice Agencije za javne nabavke, Željke Klobučar, predsjedavajuće Ureda za razmatranje žalbi i Marian Lemke, višeg savjetnika iz SIGMA-e.

Projekt je finansirala EU u iznosu od 1.371.760 eura (IPA 2012), a provodio Planet S.A. u konzorciju sa BIP Solutions Limited i Imorgon Tanácsadó Kft.