Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zastupnica u EP

Zovko “jako zabrinuta”: Gotovo 1,1 milion državljana BiH ima hrvatsku putovnicu

Željana Zovko

Nova metodologija nam omogućava novi početak i jačanje aktivnosti na uspostavljanju stalnog mira i stabilnosti u regiji, tvrdi Zovko

Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu, izjavila je da je jako zadovoljna novom metodologijom, koju je danas prezentirao povjerenik Varhelyi.

“To je velika vijest za Hrvatsku, koja je vanjski čuvar granice Evropske unije. Gotovo 1,1 milion državljana Bosne i Hercegovine ima hrvatsku putovnicu, dakle, putnu ispravu Evropske unije i mi se jako brinemo zbog situacije u kojoj žive građani Unije s druge strane granice.

No, sada imamo novu metodologiju, koja nam omogućava novi početak i jačanje aktivnosti na uspostavljanju stalnog mira i stabilnosti u regiji, što je zasigurno najbitnije za sigurnost građana Evropske unije. S novom će metodologijom države članice biti više uključene u proces proširenja, kojim se do sada bavila ponajviše Evropska komisija, kojoj se spočitavalo da je bila preoptimistična u procjenama.

Ja, kao suizvjestiteljica za instrument pretpristupne pomoći IPA III. i kao zastupnica koju su izabrali građani EU-a, očekujem da Evropski parlament u budućnosti bude više uključen, te da se priznaju i provedu njegove rezolucije, koje su izglasane većinom glasova i koje se fokusiraju na napredak ovih zemalja. Mi olakšavamo proces proširenja i najveći smo zagovornici proširenja među institucijama EU-a. Iz toga razloga očekujemo da se rezolucije Parlamenta prepoznaju i provode i da se o njima razgovara. To se odnosi na vlade zemalja iz regije, kao i na Komisiju i delegacije EU-a, odgovorne za provođenje volje građana EU-a, koja je ugrađena u ove rezolucije”, izjavila je Zovko.