EU u fokusu

Zvizdić, Bevanda i Šarović danas na sastanku sa Mogherini i Hanhom

11/12/2015

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, boravit će danas u Briselu gdje će učestvovati na Prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije o temi Pretpristupna strategija u svjetlu izvještaja EK-a za 2015. godinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

I ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, kao član delegacije BiH, sudjelovat će na današnjem sastanku.

Delegaciju Evropske unije će predvoditi visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Nakon sastanka, u 11.15 sati, predviđena je zajednička pres-konferencija predsjedavajućeg Zvizdića i visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Mogherini.

Na Prvom sastanaku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije raspravljat će se o temi Pretpristupne strategije u svjetlu Izvještaja Evropske komisije za 2015. godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te će biti razmijenjena mišljenja o aktualnim dešavanjima u BiH i na zapadnom Balkanu.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je zajedničko tijelo Bosne i Hercegovine i Evropske unije, ustrojeno sukladno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om i čine ga predstavnici Evropske unije zajedno s predstavnicima Vijeća ministara BiH, a odgovorno je za nadzor provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.