Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić članovima AFET-a: Ne postoji alternativa evropskom putu BiH

20160512_2_16670716_9951271_Web

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) poručivši kako je BiH kao država posvećena evropskoj perspektivi, kao i da je pristupanje EU glavni vanjskopolitički prioritet zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“U uslovima poljuljane ekonomske slike izazvane globalnom ekonomskom krizom, kao i porastom prijetnje od terorizma koji sve više poprima globalne razmjere, ne postoji alternativa euroatlantskom putu koji smo si već davno zacrtali”, kazao je Zvizdić dodavši kako je BiH veoma bitan tempo kojim će ostvariti te ciljeve.

Nakon višegodišnjeg zastoja, novi zamah jačanju evropske perspektive BiH je dao obnovljeni pristup Evropske unije za BiH, čiji osnov predstavlja britansko-njemačka inicijativa za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija BiH, rekao je Zvizdić.

Naveo je kako su bh. vlasti slijedom potpisane izjave o evropskom putu BiH “u proteklom periodu uložili značajne napore na ispunjavanju uslova koji stoje na evropskom putu” dodavši da to nije bilo lako i da je podrazumijevalo niz bolnih reformi.

Podsjetio je na predaju aplikacije BiH za članstvo u EU nazvavši taj čin “historijskim korakom na evropskom putu BIH”.

“U današnje vrijeme kada se Evropska unija suočava sa brojnim izazovima, želim da kažem da evropske vrijednosti i temelji na kojima ona počiva za mene i moju zemlju predstavljaju neupitno i potpuno posvećeno opredjeljenje i nadam se da će naši istinski napori i iskreni entuzijazam daljnjeg približavanja članstvu u EU biti prepoznat i rezultirati daljnjom podrškom u poduzimanju narednih koraka koji su pred nama, prvenstveno donošenjem odluke o dostavljanju Upitnika za BiH”, rekao je Zvizdić.

Predstavio je napredak i korake postignute u proteklom periodu i dodao da BiH nastavlja intenzivno raditi na ispunjavanju preostalih uslova, posebno je najavio da će uskoro biti riješena adaptacija SSP-a i finalizirano rješenje mehanizma koordinacije.

“Istovremeno i dalje predano radimo na sprovođenju mjera iz Ekonomske reformske agende koja je u u julu 2015. usvojena od strane Vijeća ministara, entitetskih vlada, vlade Brčko distrikta i vlada kantona”, rekao je Zvizdić.

“U ovom mandatu su pokrenuti pregovori između Bosne i Hercegovine i EU o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Finalizacija pregovora o prilagodbi SSP-a predstavlja dosta izazovan i važan zadatak, imajući u vidu značaj koje ovo pitanje ima kako sa privrednog aspekta, odnosno sa stanovišta zaštite interesa domaćih poljoprivrednih proizvođača, tako i sa političkog aspekta imajući u vidu činjenicu da je prilagodba SSP-a jedno od dva pitanja koje je direktno povezano sa razmatranjem zahtjeva BiH za članstvo u EU”, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH izrazivši optimizam da će to pitanje uskoro biti finalizirano.

20160512_2_16670716_9951272_Web

Pored evropskih integracija, kao jednog od prioriteta, Vijeća ministara nastavlja intenzivne aktivnosti na ispunjavanju i ostalih prioriteta, a to su prije svega vladavina prava, sa posebnim akcentom na borbu protiv terorizma, ekonomski prosperitet, regionalna saradnja te još jedno veoma bitno pitanje, a to je aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, poručio je Zvizdić.

“Duboko smo šokirani nedavnim strašnim terorističkim napadima koji su odnijeli toliko nevinih života u Briselu, Parizu, Libanonu, Istanbulu i Kaliforniji. Životi nevinih ljudi i sigurnost građana diljem svijetima je zajednička obaveza svih nas Bosna i Hercegovina najoštrije osuđuje sva djela terorizma kao jednu od najozbiljnijih prijetnji za međunarodni mir i sigurnost. U proteklom periodu smo nastavili sa pojačanim naporima da se definišu mjere, ojačaju strukture i angažuje i šira zajednica, uključujući i vjersku zajednicu, u BiH da se na ovu globalnu prijetnju adekvatno odgovori”, rekao je Zvizdić dodavši da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi jedan od prioriteta spoljne politike Bosne i Hercegovine.

U okviru regionalnih inicijativa, najavio je sastanak inicijative Brdo-Brioni, čiji je ove godine domaćin Bosna i Hercegovina.

“Nadamo se da će Vijeće što je prije moguće razmotriti naš zahtjev za članstvo sa pozitivnim ishodom i zatražiti od Evropske komisije da sačini mišljenje o zahtjevu BiH, što bi rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini. Posebno želim naglasiti da smatramo da na dostavljanje Upitnika ne treba gledati kao na nagradu, već kao podstrek da se proces EU integracija ubrza. Ovu tvrdnju potkrepljujem činjenicom da je Bosna i Hercegovina, svjesna važnosti predstojećeg zadatka, u međuvremenu pokrenula aktivnosti u vezi s pripremom odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije”, poručio je Denis Zvizdić članovima Komiteta za vanjske poslove EP-a.