Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić sa Tuskom i Schultzom: BiH uživa podršku Evropskog parlamenta

Zvizdic-Schultz 002 11-05-16

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom o ubrzanju evropskog puta BiH.

Zvizdić je upoznao Tuska s tokom reformskih procesa u BiH. Rekao je da je krajnji cilj reformi poboljšanje životnog standarda građana i članstvo u EU i NATO savezu. Istakao je da u BiH vlada pozitivan reformski zamah i da je veoma važno da integrativni procesi napreduju kako bi BiH, a i sve zemlje regije ostale fokusirane na pristupne prioritete koji integrišu, izgrađuju, demokratiziraju i pacifiziraju regiju u cjelini.

Tusk je rekao da je BiH nakon sedam godina zastoja u posljednjih 14 mjeseci napravila vidljive rezultate i odlučno krenula na evropski put. Ponovio je snažnu podršku evropskom putu BiH i reformskim procesima. Rekao je da je tradicionalno veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i uvijek angažovan na podršci BiH. Pozdravio je ulogu predsjedavajućeg Zvizdića i Vijeća ministara BiH u reformskom zamahu koji taj put ubrzava.

Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu regionalna saradnja i razvijanje dobrih odnosa sa susjedima jedan od prioriteta. Dodao je da BiH aktivno učestvuje u svim regionalnim procesima, a ove godine predsjedava Srednjoeuropskom inicijativom (CEI) i biti će domaćin samita lidera procesa Brdo-Brijuni, te je da je iza Bosne i Hercegovine pozitivno iskustvo predsjedavanja Vijećem Evrope.

Naglasio je da je BiH u potpunosti spremna i kapacitirana za daljnji iskorak na evropskom putu i izrazio očekivanja da će to prepoznati naši evropski prijatelji.

Zvizdić je pozvao Tuska da posjeti Bosnu i Hercegovinu i obilježi jedan od pozitivnih događaja na njenom evropskom putu.

Zvizdic-Schultz 003 11-05-16

Zvizdić susreo se danas i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schultzom kojeg je upoznao sa aktualnim dešavanjima u BiH s fokusom na evropske integracije naše zemlje.

Informisao je predsjednika Schultza o reformskim procesima u BiH. Istaknuo je da svi nivou vlasti ozbiljno i predano rade na ispunjavanju planiranih zadataka što pokazuje visok nivo implementacije Reformske agende u jednom kratkom vremenskom periodu. Naglasio je da je posvećenost reformskim procesima u BiH neupitna i da je sada pravi trenutak da se iskorakom na evropskom putu ti pozitivni pomaci podrže.

Predsjednik Schultz se zahvalio na prilici da razgovara o Bosni i Hercegovini i istaknuo važnost jačanja evropskih veza sa Zapadnim Balkanom. Naglasio je važnost međuparlamentarne saradnje u tom procesu i bitnost jačanja veza između evropskih i bh. parlamentaraca. On je čestitao na obnovi i otvaranju Ferhadije u Banjaluci, događaju koji pokazuje da je BiH demokratska država koja podržava međuetničku toleranciju. Dodao je da je Bosna i Hercegovina i sada evropska zemlja koja uživa veliku podršku Evropskog parlamenta.

Sastanku je prisustvovao direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.