Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Vrata Evropske unije su nam potpuno otvorena

zvizdic

Vrata Evropske unije su nam potpuno otvorena, evropski dužnosnici su to više puta ponovili, i to je nešto što daje dodatni optimizam i što nas podstiče da još aktivnije obavljamo svoje zadatke, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina “Slobodna Bosna” predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Po njegovim riječima, najvažnija činjenica, a koju su istakli visoka predstavnica Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Federica Mogherini i komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn, da je BiH pokazala da može biti kredibilan partner u odnosima s EU, da može svoje obaveze izvršavati odgovorno i efikasno u dinamici i rokovima koji su jasno definirani.

– Naše predsjedavanje Ministarskom konferencijom Vijeća Evrope je proglašeno kao jedno od najuspješnijih, povratak BiH kao jednog od ravnopravnih partnera unutar Berlinske inicijative je isto tako ocijenjeno kao naša spremnost i sposobnosti da preuzmemo odgovornost. I, konačno, ekonomska Reformska agenda koja je već realizirana na svim nivoima vlasti kroz usvajanje zakona i početak njihove realizacije, prema podacima kojima raspolažemo, već vodi u pravcu laganog ekonomskog oporavka BiH – naveo je Zvizdić.

Ističe da su svi vitalni ekonomski parametri u porastu.

– Govorimo o povećanom nivou industrijske proizvodnje, povećanom izvozu, koji će do kraja godine vjerovatno preći 4,5 posto, o smanjenju vanjskotrgovinskog deficita, koji će biti između šest i sedam posto, o respektabilnom porastu broja turista koji premašuje 28 posto u odnosu na prošlu godinu. Konačne podatke ćemo znati za desetak dana, ali već sada možemo zasigurno govoriti o nekih 14 ili 15 hiljada novootvorenih radnih mjesta – rekao je predsjedavajući.

Upitan da li je istodobno uzeo u obzir i broj ugašenih radnih mjesta, rekao je da je pitanje da li se rukovodimo statističkim podacima, koji nisu uvijek u potpunosti realni, ili se vodimo realnim podacima, koje možemo dobiti od poreznih i drugih institucija unutar BiH.

– Zato i kažem da moramo sačekati kraj godine, kada ćemo imati tačne podatke o stanju broja uposlenih na tržištu radne snage i vjerovatno će porast broja zaposlenih preći dva posto, što nam govori o pozitivnim trendovima. Naravno da je nezaposlenost u BiH još visoka, prema podacima međunarodnih financijskih institucija iznosi između 26 i 27 posto. Zabrinjava nas, međutim, visoka stopa nezaposlenosti među mladim ljudima, i zbog toga ćemo više projekata, a neki su već započeti ove godine, usmjeriti isključivo za zapošljavanje mladih. Pokušat ćemo obezbijediti kreditne linije iz kojih će mladi ljudi, po niskim kamatnim stopama, moći povući kredite, kako bi pokrenuli vlastiti biznis. Jednostavno, moramo stvoriti atmosferu da mladi obrazovani ljudi ostanu u BiH, a ne da odlaze u inostranstvo i rade poslove koji vrlo često nisu primjereni njihovom stepenu naobrazbe – rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić za “Slobodnu Bosnu”.