podrška programu

EU izdvaja 400 miliona eura za vakcine protiv korone za siromašnije zemlje

vakcina-koronavirus

Evropska komisija objavila je u ponedjeljak da će izdvojiti 400 miliona eura za podršku programu

Evropska unija pridružiće se mehanizmu COVAX čiji je cilj svima i svugdje omogućiti pravedan pristup budućim vakcinama protiv COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija objavila je u ponedjeljak da će izdvojiti 400 miliona eura za podršku programu.

“Globalna saradnja jedini je način da se prevlada globalna pandemija. Vidjeli smo da se svijet ujedinio u globalnom odgovoru na koronavirus i u kampanji ‘Globalni cilj: zajedno za budućnost’. Do sada je zagarantovano gotovo 16 milijardi eura, a najtalentovaniji istraživači i organizacije zajedno rade na razvoju vakcina, testiranja i metoda liječenja, koji će biti naše univerzalno opšte dobro. Komisija je danas objavila doprinos od 400 miliona eura instrumentu COVAX za saradnju u kupovini budućih vakcina u korist zemalja s niskim i srednjim dohotkom. Uvjerena sam će nas to približiti našem cilju: zajedničkoj pobjedi nad tim virusom”, rekla je je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.

Međutim iz EK nisu rekli žele li koristiti COVAX kao drugo sredstvo za osiguravanje pristupa bilo kojoj budućoj vakcini.

Aktivisti upozoravaju da bi bez snažnijih pokušaja da se politički, farmaceutski i zdravstveni lideri pozovu na odgovornost, bogate zemlje mogle pokupovati sve vakcine koje bi se mogle razviti.