Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paul Rusesabagina

Herojski hotelijer iz “Hotel Ruande” uhapšen pod optužbom za terorizam

Paul Rusesabagina

Tokom genocida u 1994., kao upravnik Hotel des Diplomates u Kigaliju, Rusesabagina je koristio svoj uticaj i veze da krije 1.268 Tutsija i umjerenih Hutua kako ih ne bi masakrirala milicija Interahamwe

Ruandski istražitelji objavili su u ponedjeljak da su uhapsili Paula Rusesabaginu, čija su herojska djela tokom genocida iz 1994. godine prikazana u filmu “Hotel Ruanda” nominiranom za Oscara, optužujući žestokog vladinog kritičara za terorizam.

Ruandski istražni biro (RIB) saopćio je da je Rusesabagina, koji živi u Belgiji uhapšen “kroz međunarodnu saradnju” i da se drži u policijskoj stanici u ruandskoj prijestonici Kigaliju pod ozbiljnim optužbama.

– Uz saradnju međunarodne zajednice, Paul Rusesabagina je uhapšen i sada je u rukama RIB-a – izjavio je novinarima u Kigaliju portparol RIB-a Thierry Murangira.

Murangira je odbio pružiti detalje kako se hapšenje desilo niti obim umješanosti međunarodnog faktora u hapšenju glasnog kritičara dugogodišnjeg predsjednika države Paula Kagamea, tvrdeći da bi time “mogao ugroziti istragu”.

Eric Van Duyse, portparol ureda saveznog tužioca u Belgiji, izjavio je za AFP da je ured obaviješten o Rusesabaginom hapšenju od ruandskih vlasti, “ali mi nemamo detalje okolnosti”.

Murangira je kazao da je Rusesabagina, koji je agitovao za političke promjene u Ruandi iz inostranstva, bio metom međunarodne potjernice i “osumnjičen je za finansiranje i stvaranje terorističkih grupa” koje djeluju u istočnoj Africi i drugim zemljama.

Njega su optužili istražitelji za terorizam, paljevinu, otmicu i ubistvo.

Tokom genocida u 1994., kao upravnik Hotel des Diplomates u Kigaliju, Rusesabagina je koristio svoj uticaj i veze da krije 1.268 Tutsija i umjerenih Hutua kako ih ne bi masakrirala milicija Interahamwe.

Američki glumac Don Cheadle glumio ga je u Oscarom niminiranom filmu “Hotel Ruanda” iz 2004. godine.