Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Junak filma “Hotel Ruanda” pušten iz zatvora

PAUL Rusesabagina
PAUL Rusesabagina

U septembru 2021. osuđen na 25 godina zatvora zbog povezanosti sa grupom koja se protivi ruandskom predsjedniku Paulu Kagameu i koja ima oružano krilo

Paul Rusesabagina, koji je prikazan kao heroj u filmu “Hotel Ruanda”, pušten je jučer iz zatvora u Ruandi, objavili su američki dužnosnici, nakon što mu je kazna preinačena poslije intenzivne diplomatske aktivnosti SAD-a.

Rusesabagina, koji ima stalni boravak u SAD-u, premješten je sinoć, uz pratnju službenika američke ambasade iz zatvora u rezidenciju katarskog ambasadora u Kigaliju, izvijestila su novinare u Washingtonu dvojica visokih dužnosnika Bidenove administracije.

Rusesabagina 2021. osuđen na 25 godina zatvora

Rusesabagina je u septembru 2021. osuđen na 25 godina zatvora zbog povezanosti sa grupom koja se protivi ruandskom predsjedniku Paulu Kagameu i koja ima oružano krilo.

Ruandska vlada objavila je jučer ranije da ublažava kaznu Rusesabagini. On će ostati u Ruandi nekoliko dana prije nego otputuje u Dohu, a zatim u Sjedinjene Države, rekli su dužnosnici prema čijim riječima su u ovakvom slijedu događaja ulogu odigrale vlade Ruande i SAD-a, ali i sam Rusesabagina.

Istorijsko bliske veze Washingtona s Ruandom bile su zategnute zbog ovog slučaja i optužbi SAD-a, koje je Kigali odbacio, da je Ruanda poslala trupe u susjednu Demokratsku Republiku Kongo i tamo podržava pobunjenike.

Stephanie Nyombayire, glasnogovornica ruandskog predsjednika Paula Kagamea, tvitala je da je puštanje na slobodu “rezultat zajedničke želje da se resetuju odnosi SAD-a i Ruande”.

Bojkotovano suđenje

Rusesabagina (68) osuđen je u rseptembra 2021. Negirao je optužbe i bojkotovao suđenje, koje su on i njegovi pristaše nazvali političkom prevarom. Također je rekao da je 2019. otet iz Dubaija i da je nasilno vraćen u Ruandu.

Kagame je negirao bilo kakvu otmicu, ali je sugerirao da je Rusesabagina prevaren u Dubaiju da se ukrca na avion za Ruandu.
Washington je naznačio kako je “pogrešno pritvoren”, dijelom i zbog, kako je naveo, nedostatka garancija poštenog suđenja.

Američki državni sekretar Antony Blinken susreo se s Kagameom tokom posjeta Kigaliju u avgustu i tada je “puno govorio o planu za Paulovo konačno oslobađanje”, rekao je američki dužnosnik upoznat s tim pitanjem.

Neimenovani američki dužnosnik, blizak pregovorima, kazao je da je slučaj imao odjeka daleko izvan Afrike, dodajući da je “Ruanđanima postalo jasno da ovo neće naprosto nestati”.

“Hotel Ruanda” prikazuje Rusesabaginin uspjeh u spašavanju više od 1000 izbjeglica, uključujući njegovu porodicu, tokom genocida u Ruandi 1994. tako što ih je smjestio u opkoljeni hotel kojim je upravljao u Kigaliju.

Rusesabagina, glasni kritičar Kagamea, priznao je da ima vodeću ulogu u opozicionoj grupi Ruandskom pokretu za demokratske promjene (MRCD), ali je odbacio odgovornost za napade koje je u Ruandi izvelo njegovo oružano krilo, Snage za nacionalno oslobođenje (FLN).

Napisao je da će, ako bude pomilovan i oslobođen, ostatak vremena provesti u Sjedinjenim Državama, “u tihom razmišljanju”.