Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured za razmatranje žalbi

Poništen tender za nabavku hirurških rukavica za Bolnicu Trebinje

bolnica trebinje (1)

Donesenim rješenjem od 16. marta, Ured je u potpunosti poništio postupak javne nabavke te usvojio zahtjev žalitelja da mu Bolnica nadoknadi troškove sastava žalbe u iznosu od 614 KM

Ured za razmatranje žalbi BiH, filijala Banja Luka, usvojio je žalbu kompanije „Pro-ten medical“ iz Gračanice na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača hirurških rukavica za potrebe Javne zdravstvene ustanove “Bolnica Trebinje”.

Piše: S. Karaica/Fokus.ba

Donesenim rješenjem od 16. marta, Ured je u potpunosti poništio postupak javne nabavke te usvojio zahtjev žalitelja da mu Bolnica nadoknadi troškove sastava žalbe u iznosu od 614 KM.

Naime, Bolnica Trebinje je nakon provedenog postupka javne nabavke prihvatila preporuku komisije i ugovor o nabavci dodijelila ponuđaču „Mipex” d.o.o. iz Laktaša, za cijenu od 39.970 KM bez PDV-a. Druga ponuda, „Pro-ten medicala“, ocijenjena je kao nepravilna i neprihvatljiva.

U tenderskoj dokumentaciji detaljno su propisane specifikacije, a od ponuđača je zatraženo i da dostave uzorke, što je učinjeno. Potom su članovi komisije – specijalista opšte hirurgije, specijalista hirurg i specijalista urolog provjerili uzorke u operacionoj sali te konstatovali da dostavljeni uzorak ponuđača „Pro-ten Medical“ d.o.o. Gračanica prilikom provjere nije zadovoljio sve tehničke uslove i stručne kriterije, odnosno da su rukavice popucale prilikom navlačenja na ruke, kao i da su se kroz dva para osjetili strujni udari. S druge strane, Ugovorni organ nije osporio da je ponuda bila u skladu sa tehničkim specifikacijama zahtijevanim u tenderskoj dokumentaciji odnosno da su rukavice bile u skladu sa zahtjevima Bolnice Trebinje.

– Međutim, Komisija ugovornog organa ide korak dalje te samovoljno i subjekivno vrši ocjenu uzoraka naših rukavica koje smo uredno i u skladu sa tenderskom dolarmentacijom dostavili. Ovakvo postupanje Ugovornog organa je nezakonito i protivno odredbama tenderske dokumentacije – navodi se u žalbi “Pro-ten Medicala”.

Dalje se navodi da ugovorni organ nije jasno propisao precizan način provjere uzoraka te nije unaprijed transparentno definisao način testiranja uzoraka.  Također, žalitelj postavlja pitanja da li je neko namjerno navlačio rukavice dok nisu popucale, šta se podrazumijeva pod pojmom „otpornost na pucanje“, kolika je sila potrebna da bi rukavica pukla…

Ured za razmatranje žalbi u svom rješenju utvrdio je bitne propuste i povrede od strane ugovornog organa, odnosno Bolnice Trebinje, koje vode ka narušavanju osnovnih principa propisanih odredbom člana 3. Zakona o javnim nabavkama. Prilikom pripreme ponude i poduzimanja radnji i postupka ne smije biti nedorečenosti ili nejasnoća koju radnju će Ugovomi organ poduzeti post festum i na koji način, već takva informacija kao i cjelokupan sadržaj Tenderske dokumentacije mora biti određen, potpun i jasan da bi se nesmetano utvdilo pravo stanje stvari, navodi se pored ostalog u rješenju.