Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"svima iste"

EU još nije odlučila kada će početi slati prve vakcine Zapadnom Balkanu

Close up hand holding covid-19 vaccine
Close up of doctor hand wearing blue disposable gloves and showing vaccine phial for coronavirus covid-19. Detail of hand with protective surgical gloves in lab holding vial dose vaccine for sars-coV-2 vaccine, prevention and immunization concept.

Prve vakcine će se početi davati u državama članicama EU, već u prvoj sedmici januara

Evropska unija (EU) i dalje nema jasan vremenski okvir kada će poslati vakcine protiv COVID-19 zemljama Zapadnog Balkana, ali zvaničnici EU ponavljaju da imaju u obzir potrebe u regionu kao i u svim susjednim zemljama evropskog bloka.

Portparol Evropske komisije (EK), Eric Mammer, je potvrdio da se upravo oko toga raspravlja na evropskom nivou, dodajući da detalje treba tek razraditi.

“Uzimamo mnogo parametara u obzir kada su u pitanju tačno vrijeme i ritam dobavljanja vakcina”, izjavio je Mammer, dodajući da se radi o slanju “viška vakcina” na Zapadnom Balkanu koje su potpuno jednake onima koje će korisiti EU.

“Što se tiče kalendara, trenutno ne mogu ništa da kažem”, rekao je portparol EK.

Inače, Evropska komisija je već obezbjedila veliki broj doza vakcina koji će nadmašiti potrebe unutar EU, stoga se i očekuje da i neposredni susjedi zemalja članica EU budu prvi nakon Evropljana, koji će imati korist od ovih vakcina.

Evropska unija će se pobrinuti da i zemlje Zapadnog Balkana imaju pristup vakcinama protiv COVID-a 19, po mogućnosti, skoro istovremeno kada se budu pojavile na evropskom tržištu, rekli su ekspertski izvori iz sjedišta EU Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Slanje vakcina u region će se prema planu obaviti preko dva kanala: prvi je COVAX, koji omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i putem individualnih zemalja članica koje će eventualno imati višak vakcina.

Eksperti EU su objasnili da će slanje vakcina iz zemalja članica EU biti kordinisano tako da zemlje regiona proporcionalno primaju vakcine.

Inače, Evropska agencija za lijekove će na vanrednom sastanku koji će biti održan 29. decembra, donijeti odluku o vakcinama oko kojih je EK već postigla dogovor sa kompanijama.

Prve vakcine će se početi davati u državama članicama, već u prvoj sedmici januara.