"Morgan Stanley"

Pfizer i Moderna bi od prodaje vakcina iduće godine trebali zaraditi više od 32 milijarde dolara

Multinacionalna kompanija za finansijske servise “Morgan Stanley“ objavila je izvještaj o očekivanim prihodima vodećih farmaceutskih kompanija od prodaje anticovid vakcina

Vodeće tri farmaceutske kompanije bi od prodaje vakcina protiv koronavirusa naredne godine trebale zaraditi 32,2 milijarde dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Multinacionalna kompanija za finansijske servise Morgan Stanley objavila je izvještaj o očekivanim prihodima vodećih farmaceutskih kompanija od prodaje anticovid vakcina.

Američka kompanija Pfizer bi, prema tom izvještaju, naredne godine trebala inkasirati 19 milijardi dolara. Ta sredstva će podijeliti sa svojim njemačkim partnerom BioNTech.

Pfizer bi i do kraja ove godine trebao od inkasirati 975 miliona dolara, a 2022. i 2023. godine će prodaja vakcina biti nastavljena i ta kompanija bi za te dvije godine trebala zaraditi dodatnih 9,3 milijarde dolara.

Kompanija Moderna, još jedan predstavnik američke farmaceutske industrije koji je razvio i proizveo vlastitu vakcinu protiv koronavirusa, bi naredne godine od prodaje te vakcine trebao zaraditi 13,2 milijarde dolara.

Tokom naredne dvije godine Moderna bi od prodaje vakcina trebala inkasirati dodatnih deset do 15 milijardi dolara.