Ursula von der Leyen

EU kupuje dodatnih 300 miliona doza BioNTech/Pfizer vakcine

Proširili smo ugovor sa kompanijama BioNTech i Pfizer. Novim ugovorom ćemo obezbijediti dodatnih 300 miliona doza vakcine, što će udvostručiti našu kupovinu vakcine od tog proizvođača, kazala je Von der Leyen

Evropska unija (EU) će kupiti dodatnih 300 miliona doza vakcine koju su razvile kompanije BioNTech i Pfizer protiv koronavirusa, čime će Unija imati ukupno 600 miliona doza vakcine tog proizvođača, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tokom konferencije za novinare u Briselu govorila o strategiji nabavke vakcine.

Von der Leyen je napomenula da je EU ranije potpisala ugovor o nabavci 300 miliona doza BioNTech/Pfizer vakcine.

“Proširili smo ugovor sa kompanijama BioNTech i Pfizer. Novim ugovorom ćemo obezbijediti dodatnih 300 miliona doza vakcine, što će udvostručiti našu kupovinu vakcine od tog proizvođača“, kazala je Von der Leyen.

Ona je istakla da će 75 miliona doza BioNTech/Pfizer vakcine koje su obuhvaćene novim ugovorom u EU stići u drugoj četvrtini ove godine.

Napominjući da je EU potpisala ugovor sa šest proizvođača vakcine, Von der Leyen je dodala da će 2,3 milijardi doza vakcine biti dovoljno za vakcinisanje svih Evropljana.

Poručila je da EU treba pomoći susjednim zemljama kojima je potrebna podrška u nabavci vakcine.

Evropska unija je 21. decembra odobrila uslovnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanija “BioNTech” i “Pfizer”, dok je 27. decembra počela vakcinacija širom EU-a.

Iz EU-a je ranije saopćeno da će na osnovu potpisanih sporazuma biti nabavljeno 400 miliona doza vakcine od kompanije AstraZeneca, 300 miliona od kompanije Sanofi-GSK, 400 miliona od kompanije Johnson and Johnson, 300 miliona od kompanije Pfizer/BioNTech, 405 miliona od kompanije CureVac te 160 miliona doza od kompanije Moderna.