Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Online samit

EU lideri sutra raspravljaju o ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom

brisel

Lideri će nastojati usaglasiti zajednički stav u vezi s tim kako izaći iz ekonomske stagnacije uzrokovane pandemijom

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) sutra će se sastati kako bi razgovarali o ekonomskim mjerama i programima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Sutrašnji samit putem videolinka bit će održan uz učešće 27 šefova država ili vlada zemalja članica.

Samitom će predsjedati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evrospke komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde i predsjednik Eurogrupe Mario Centeno.

Lideri će nastojati usaglasiti zajednički stav u vezi s tim kako izaći iz ekonomske stagnacije uzrokovane pandemijom.

Bit će razgovarano i o programu oporavka od ekonomskih posljedica COVID-19 te mjerama o posljedicama krize.

Planirano je da bude razgovarano i o formiranju programa podrške od 100 milijardi eura za zaštitu radnih mjesta, uspostavljanje kreditnih garancija Evropske investicijske banke od 200 milijardi eura za privrednike te paketu kredita Evropskog stabilizacionog mehanizma zemljama od 240 milijardi eura namijenjenih zdravstvenom sektoru.

Nekoliko zemalja, među kojima su Italija, Španija i Francuska žele određivanje zajedničke EU politike u vezi s ekonomskim posljedicama uzrokovanih krizom.

Ove zemlje smatraju kako je potreban novi finansijski instrument u vezi s dugoročnim finansiranjem politika primijenjenih za uklanjanje ekonomskih posljedica.

Ipak, s obzirom na izražena razilaženja u mišljenjima među zemljama članicama, ne očekuje se da će biti postignut dogovor u vezi s programom ekonomskog oporavka.