Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruxelles

EU: Oštro se protivimo izraelskoj politici naseljavanja

zidovska_naselja_ap

Izrael je u saopćenju pozvan da još jednom razmotri korake svoje politike naseljavanja koji uključuju raseljavanje i rušenje objekata

Evropska unija (EU) oštro se usprotivila izraelskoj politici naseljavanja, a u vezi s posljednjom odlukom Visokog suda Izraela koja se odnosi na raseljavanje 700 Palestinaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda komesarke za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini saopćeno je kako je prošle sedmice srušeno 20 palestinskih dućana u izbjegličkom kampu Suafat te je upozoreno kako će posljednjom odlukom suda o četvrti Silvan biti raseljeno najmanje 700 Palestinaca.

“EU se oštro protivi izraelskoj politici naseljavanja koja se kosi s međunarodnim pravom”, poručeno je iz EU.

Izrael je u saopćenju pozvan da još jednom razmotri korake svoje politike naseljavanja koji uključuju raseljavanje i rušenje objekata te je istaknuto kako posebno aktivnosti u Jerusalemu stavljaju u opasnost dvodržavno rješenje.

Visoki sud u Izraelu potvrdio je odluku kojom se zahtjeva napuštanje 70 kuća u četvrti Silvan, u okupiranom Istočnom Jerusalemu. U kućama živi oko 700 Palestinaca, a Izrael tvrdi kako su kuće sagrađene na zemljištu koje je u vlasništvu jemenskih Jevreja.