Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

EU osudila zatvorsku kaznu za bivšu čelnicu Mijanmara Suu Kyi

Mijanmar_Suu Kyi

Izvor upoznat s postupkom rekao je Reutersu da je Suu Kyi proglašena krivom i osuđena na tri godine zatvora s prisilnim radom. Istu su informaciju za BBC dali i njezini advokati

Evropska unija osudila je u nedjelju izricanje presude svrgnutoj bivšoj čelnici Mijanmara Aung San Suu Kyi koja je osuđena na zatvorsku kaznu s prisilnim radom, nakon što je proglašena krivom za izbornu prijevaru.

Izvor upoznat s postupkom rekao je Reutersu da je Suu Kyi proglašena krivom i osuđena na tri godine zatvora s prisilnim radom. Istu su informaciju za BBC dali i njezini advokati.

– EU osuđuje neopravdanu kaznu Aung San Suu Kyi na dodatne tri godine pritvora, uz prinudni rad. Ona se sada suočava s 20 godina zatvora po jedanaest tačaka optužnice uz nekoliko preostalih optužbi – napisao je na Twitteru visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Dodao je da Evropska unija poziva režim u Mijanmaru da oslobodi nju i sve političke zatvorenike.

Dobitnica Nobelove nagrade i čelnica mijanmarske opozicije pritvorena je od državnog udara početkom prošle godine i već je osuđena na više od 17 godina zatvora. Ona negira sve optužbe koje joj se stavljaju na teret.