Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

John Ryan

EU: Pandemija COVID-19 pokazala koliko su društva krhka

Karlovac: Velike gužve od ranih jutarnjih sati na drive-in COVID testiranju
08.11.2021., Karlovac - Velike guzve od ranih jutarnjih sati na drive-in testiranju u Luscicu za koronavirus u Karlovcu.

. U ovoj epidemiji smo dvije godine i još uvijek ne vidimo kraj ovih slučajeva

Vršilac dužnosti direktora Odjela za javno zdravlje Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije John Ryan poručio je da je pandemija COVID-19 pokazala koliko smo nespremni i koliko su društva krhka, javlja Anadolu Agency (AA).

“Epidemija je pokazala koliko smo nespremni i koliko su društva krhka”, istakao je Ryan u okviru serije webinara na temu “Borba protiv pandemije i zdravstva kao polje saradnje Turkiye i EU”.

Napominjući da su zdravlje i epidemija jedno od područja od zajedničkog interesa između Turkiye i Evropske unije, Ryan je rekao da nam “ovo daje priliku da istaknemo globalni angažman”.

“Moram lično reći da sam u prošlosti imao slučajeve kao što su ebola, zika i koronavirus. Ove stvari se obično završe nakon dvije ili tri sedmice. U ovoj epidemiji smo dvije godine i još uvijek ne vidimo kraj ovih slučajeva. Dakle, ovo je zaista tako, faktor pritiska na naš zdravstveni sistem”, izjavio je Ryan.

Rekao je da je EU isporučila 400 miliona doza vakcina zemljama u okviru Globalnog programa pristupa vakcinama protiv COVID-19 (COVAX).

“Sada epidemija ulazi u drugu fazu. I po mom mišljenju, ubrzanje globalne vakcinacije je visoki prioritet”, naglasio je Ryan.