Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni sekretar SAD-a

Blinken: Rusija sprema izgovor za napad na Ukrajinu

Blinken je rekao da ruska vlada već danas može da objavi da neće napasti Ukrajinu

Državni sekretar Sjedinjenih Država Anthony Blinken izjavio je 17. februara u Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija da se Rusija sprema za napad na Ukrajinu „u narednim danima“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je američki predsjednik Joe Biden iznio ocjenu da je prijetnja od ruske invazije “veoma visoka”. Kremlj, sa druge strane, kaže da takva izjava podiže tenzije.

Na sjednici koju je sazvala Rusija zbog ukrajinske krize, američki zvaničnik je kazao da Kremlj priprema “izgovor” kao povod za invaziju.

On je kazao da je diplomatija jedini razumni način da se razreši ukrajinska kriza.

Američki zvaničnik je rekao i da je ranije u četvrtak poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u kojem predlaže lični sastanak u Evropi sljedeće sedmice.

Blinken je rekao da ruska vlada već danas može da objavi da neće napasti Ukrajinu.

“Jasno kažite to svijetu”, poručio je Blinken.

Nešto ranije istog dana, američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je prijetnja od ruske invazije na Ukrajinu „veoma visoka”, ali da vrata diplomatskom rješenju ostaju otvorena.

Obraćajući se novinarima dok je napuštao Bijelu kuću, Biden je rekao da „svaka indikacija koju imamo je da su spremni da uđu u Ukrajinu i napadnu Ukrajinu“, javlja Reuters.

Upitan koliko je u ovom trenutku velika opasnost od ruske invazije, Biden je rekao: „Veoma je velika“. Dodao je: “Mislim da će se to dogoditi u narednih nekoliko dana.”

Biden je rekao da Rusija nije povukla svoje snage sa ukrajinske granice i da Sjedinjene Države imaju razloga da vjeruju da je Rusija uključena u “false flag” operaciju, koju bi Moskva iskoristila da opravda invaziju.

Ali Biden je rekao da je diplomatsko rješenje i dalje moguće, zbog čega je zatražio od državnog sekretara Blinkena da se obrati u Ujedinjenim nacijama 17. februara.