Anthony Blinken

SAD zabrinute poslije posjete UN zvaničnice Xinjijangu

antony-blinken

Ta kineska oblast dugo je bila pogođena učestalim krvavim napadima na civile koje su prema vlastima činili separatisti i islamisti Ujguri, glavna etnička grupa u regionu

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog mogućih ograničenja koje je Peking nametnuo tokom posjete visoke komesarke UN za ljudska prava Michelle Bachelet Xinjiangu, rekao je državni sekretar SAD-a Anthony Blinken.

“SAD su zabrinute zbog posjete visoke komesarke UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet i njenog tima Narodnoj Republici Kini i pokušaja Kine da ograniči i manipuliše tom posjetom”, rekao je Blinken u saopštenju.

On je rekao da uslovi te posjete nisu omogućili potpunu i nezavisnu procjenu stanja ljudskih prava, uključujući i u Xinjiangu na istoku zemlje.

Rekao je da je zabrinut informacijama prema kojima su stanovnici Xinjanga upozoreni da se ne žale ili da otvoreno govore o uslovima u tom regionu.

Ta kineska oblast dugo je bila pogođena učestalim krvavim napadima na civile koje su prema vlastima činili separatisti i islamisti Ujguri, glavna etnička grupa u regionu.

Zbog toga je ta oblast posljednjih nekoliko godina pod drakonskim nadzorom.

U zapadnim studijama optužuje se Peking da je internirao više od milion Ujgura i članova drugih muslimanskih etničkih grupa u kampove za reedukaciju, odnosno da im je nametnuo prinudni rad, ili prinudne sterilizacije. SAD govore o “genocidu”.

Kina osuđuje te pristrasne izvještaje i kaže da se radi o centrima za profesionalnu obuku namijenjenim za razvoj zapošljavanja i za iskorjenjivanje ekstremizma.

Michelle Bachelet je tokom šestodnevne posjete Kini obišla Urumqi glavni grad regiona Xinjiang i kaže da je u gradu Kashgar posjetila jedan zatvor gdje je videla zatvorenike, opisujući svoj pristup “prilično otvorenim i transparentnim”.

Ona je rekla da je vlada Xinjijanga dala uvjeravanja da je mreža centara za profesionalnu obuku rasformirana. Bachelet je rekla da je posjetila jedan od tih starih centara.

Detalji njene posjete nisu objavljeni. Ona je zbog epidemijske situacije u Kini bila izdvojena od stranih novinara.

Na online konferenciji za novinare organizovanoj na kraju boravka u Kini Bachelet je rekla da njena posjeta, koju nisu mogli da prate strani mediji, nije predstavljala “istragu”.