Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

berlin

Grlić Radman tražio od Blinkena dodatni angažman oko izmjena izbornog zakona BiH

NATO Foreign Ministers Meeting
14 May 2022, Berlin: Gordan Grlic Radman, Foreign Minister of Croatia, arrives for the informal working dinner at the meeting of NATO foreign ministers in Berlin. The main topic of the informal consultations of the NATO foreign ministers is the war in Ukraine. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa Photo: Bernd Von Jutrczenka/DPA

Dvojica dužnosnika učestvovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u nedjelju u Berlinu od američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena da se SAD dodatno angažira oko izborne reforme u BiH i upozorio da bi u suprotnom, kako tvrdi, “moglo doći do radikalizacije u toj zemlji”.

“Američkom državnom sekretaru sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni Izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora”, rekao je Grlić Radman novinarima.

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u oktobru.

Dvojica dužnosnika učestvovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

“Svi su ministri iznova iskazali solidarnost u pomoći te izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica nego i cjelokupnog NATO-a”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da NATO nije dio sukoba, ali podržava “pravedni i odbrambeni rat Ukrajine.

Šef hrvatske diplomatije je u razgovoru sa zamjenikom glavnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom zajamčio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

“Razgovarali smo i o brzini procedure i vjerujem da bi se to pitanje moglo riješiti i prije samita NATO-a krajem juna u Madridu”, rekao je Grlić Radman.

Ponovio je kako vjeruje da će dileme koje je glede članstva Finske i Švedske izrazila Turska, uskoro riješiti kroz zajedničke razgovore, prenosi Hina.