Globus

berlin

Grlić Radman tražio od Blinkena dodatni angažman oko izmjena izbornog zakona BiH

15/05/2022

Dvojica dužnosnika učestvovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u nedjelju u Berlinu od američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena da se SAD dodatno angažira oko izborne reforme u BiH i upozorio da bi u suprotnom, kako tvrdi, “moglo doći do radikalizacije u toj zemlji”.

“Američkom državnom sekretaru sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni Izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora”, rekao je Grlić Radman novinarima.

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u oktobru.

Dvojica dužnosnika učestvovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

“Svi su ministri iznova iskazali solidarnost u pomoći te izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica nego i cjelokupnog NATO-a”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da NATO nije dio sukoba, ali podržava “pravedni i odbrambeni rat Ukrajine.

Šef hrvatske diplomatije je u razgovoru sa zamjenikom glavnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom zajamčio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

“Razgovarali smo i o brzini procedure i vjerujem da bi se to pitanje moglo riješiti i prije samita NATO-a krajem juna u Madridu”, rekao je Grlić Radman.

Ponovio je kako vjeruje da će dileme koje je glede članstva Finske i Švedske izrazila Turska, uskoro riješiti kroz zajedničke razgovore, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.