Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bjeloruski diktator

EU parlamentarci traže da se Lukašenku sudi pred Međunarodnim sudom pravde

U utorak je litvanski europarlamentarac Andrius Kubilius, bivši premijer, rekao na sjedinci u Strasbourgu da se ,,Lukašenko mora naći pred Međunarodnim sudom pravde”

Članovi Evropskog parlamenta spremni su pojačati međunarodni pritisak kako bi se bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku sudilo po optužbama za umiješanost u masovnu torturu i represije.

U utorak je litvanski europarlamentarac Andrius Kubilius, bivši premijer, rekao na sjedinci u Strasbourgu da se ,,Lukašenko mora naći pred Međunarodnim sudom pravde”.

Njegov stav podržao je europarlamentarac iz njemačkih Zelenih, Sergey Lagodinsky, koji je rekao ,,da se protiv Lukašenka moraju pokrenuti pravni postupci zbog njegove politike torture i represije”.

To znači da će zahtjev vjerovatno ući u rezoluciju Evropskog parlamenta o kojoj će se glasati u punom sazivu u četvrtak.

Evropski parlamentarci navode da je Lukašenko lično naredio nezakonito hapšenje i mučenje opozicionih demonstranata koji su protestovali zbog spornih predsjedničkih izbora u augustu 2020. godine.

Najmanje 700 ljudi od svih uhapšenih građana i danas se nalazi u pritvoru.

Po riječima Eamona Gilmora, specijalnog predstavnika EU za ljudska prava, osnivanje međunarodnog suda za istragu zločina u Bjelorusiji bilo bi moguće, “jer sama država nije voljna ili nije u stanju djelovati i suditi odgovornima”.