Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija

EU predstavila plan za poboljšanje položaja romske manjine

Banlozi-Romi31

Prema desetogodišnjem planu, države EU moraće predati nacionalne strategije do septembra 2021. godine, a Evropska komisija će pratiti napredak prema ostvarenju ciljeva do 2030.

Postupanje Evrope prema Romima bilo je “neoprostivo” tokom protekle decenije, rekla je u srijedu potpredsjednica Evropske komisije predstavljajući desetogodišnji plan za poboljšanje života velike etničke manjine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Oko šest miliona Roma živi u Evropskoj uniji, za koje je Evropska komisija rekla da je njih 41 posto doživjelo diskriminaciju u posljednjih pet godina i da je 85 posto romske djece u riziku od siromaštva, u odnosu na 20 posto djece u EU.

“Jednostavno rečeno, tokom posljednjih deset godina nismo učinili dovoljno da podržimo romsku populaciju u Evropskoj uniji. To je neoprostivo. Ne možemo to prihvatiti”, rekla je Vera Jourova, potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost.

Prema desetogodišnjem planu, države EU moraće predati nacionalne strategije do septembra 2021. godine, a Evropska komisija će pratiti napredak prema ostvarenju ciljeva do 2030, koji su usredotočeni na smanjenje diskriminacije, poboljšanje pristupa radnim mjestima za Rome, smanjenje siromaštva i poboljšanje kvaliteta obrazovanja za romsku djecu.