Ursula von der Leyen

EU priprema nove sankcije Rusiji: Udarit ćemo ih tamo gdje ih boli

ursula von der leyen fena

Von der Leyen nije navela detalje o tome koje mjere bi nova runda sankcija EU mogla sadržavati

Evropska unija nastavlja sa devetim paketom sankcija Rusiji kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Finskoj u četvrtak.

– Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gdje boli još više otupiti njenu sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine i danas mogu objaviti da radimo punom parom na devetom paketu sankcija – rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare.

– I uvjerena sam da ćemo vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cijena ruske nafte sa G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo mirovati dok Ukrajina ne odnese prevagu nad Putinom i njegovim nezakonitim i barbarskim ratom – rekla je ona.

Von der Leyen nije navela detalje o tome koje mjere bi nova runda sankcija EU mogla sadržavati, javlja Reuters.

Sindikat je prošlog mjeseca dao konačno odobrenje za svoju osmu seriju sankcija zbog invazije, uključujući dodatna ograničenja trgovine čelikom i tehnološkim proizvodima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Finske i Estonije, te potpredsjednicom švedske vlade, von der Leyen je rekla da su ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, kao što su napadi na električnu mrežu, ratni zločin.