Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kratkoročna pomoć

EU priprema novi paket finansijske podrške Ukrajini

evropska komisija
Evropska komisija foto EK

Treći zvaničnik je kazao da će novac biti osiguran iz budžeta i od vlada zemalja članica EU, odbacujući ranije tvrdnje da bi sredstva mogla biti prikupljena na tržištu izdavanjem obveznica koje imaju podršku u budžetu EU

Evropska komisija predložit će u srijedu novi paket finansijske pomoći Ukrajini, te novi kredite kako bi osigurala trenutnu likvidnost Kijeva i obavezala se na dugoročno finansiranje obnove zemlje, saopćili su zvaničnici.

Obim kratkoročne finansijske pomoći još se definira, ali su dvojica zvaničnika bliska raspravama izjavili Reutersu kako očekuju da će ona pokriti ukrajinske finansijske potrebe za otprilike dva mjeseca.

Treći zvaničnik je kazao da će novac biti osiguran iz budžeta i od vlada zemalja članica EU, odbacujući ranije tvrdnje da bi sredstva mogla biti prikupljena na tržištu izdavanjem obveznica koje imaju podršku u budžetu EU.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je u aprilu da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mjesečno za najmanje tri mjeseca kako bi se pokrio finansijski manjak izazvan ruskom invazijom.

Čelnica fonda, Kristalina Georgieva, pozvala je da podrška bude u formi grantova umjesto kredita.