Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

agresija na ukrajinu

EU priprema sedmi paket sanckija protiv Rusije, zabrana uvoza ruskog zlata

EU proširio sankcije protiv Bjelorusije
(211115) -- BRUSSELS, Nov. 15, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. Foreign ministers of the European Union (EU) have agreed on new sanctions against Belarus over the migrant crisis, the bloc's top diplomat Josep Borrell said on Monday. (Xinhua/Zheng Huansong)

Evropska unija već je uvela šest paketa sankcija protiv Rusije, a posljednja zabrana uključuje većinu uvoza ruske nafte

Sedmi krug sankcija EU-a bit će usmjeren na zlato i pooštrit će pravila za prethodne pakete, a želi se olakšati uvoz ruske hrane i lijekova.

Evropska komisija trebala bi u petak predložiti svoj sedmi paket sankcija protiv Rusije u svjetlu rata protiv Ukrajine.

Očekuje se da će sankcije ciljati na uvoz ruskog zlata u EU i “zatvoriti izlazne rute” za aktere koji pokušavaju zaobići ranije sankcije, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčović.

EU traži načine da “uvede režim sankcija na zlato, koje je važna roba za izvoz iz Rusije” nakon najavljene zabrane uvoza ruskog zlata od strane članica G7 u junu, rekao je Šefčović.

Evropska unija već je uvela šest paketa sankcija protiv Rusije, a posljednja zabrana uključuje većinu uvoza ruske nafte.

Ministri evropskih poslova sastali su se danas u Pragu kako bi razgovarali o sedmom paketu.

– Čim postignemo dogovor na nivou država članica, to ćemo objaviti – rekao je Šefčović uoči sastanka.

Dok će neki pojedinci bliski Kremlju također biti dodani na popis osoba pod sankcijama, paket se više smatra “paketom održavanja i usklađivanja”, piše Deutsche Welle.

Bruxelles ima za cilj pooštriti ograničenja za robu poput kemikalija i mašina koji bi se mogli koristiti u vojne svrhe.

Također ima za cilj dodati pojašnjenja kako bi se osiguralo da uvoz ruske hrane i lijekova nije ograničen sankcijama. Afričke zemlje optužile su EU da je svojim sankcijama pogoršala globalnu krizu hrane.