evropska komisija

EU razmatra dozvolu ulaska vakcinisanim državljanima zemalja van Unije

Od jutra su goleme gužve na ulazu iz Slovenije, na Bregani se čeka satima
19.12.2020.,Zagreb - Od ranog jutra nastaju guzve na granicnim prijelazima izmedju Hrvatske i Slovenije. Najveca je guzva na Bregani, gdje se za ulazak u Hrvatsku ceka satima. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Evropska komisija predložila je olakšavanje ograničenja putovanja za strance imunozovane vakcinama koje je EU odobrila

Evropska komisija je predložila da se državljanima zemalja van Unije omoguće putovanja u EU ukoliko su vakcinisani protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema prijedlogu, države članice EU bi trebalo da omoguće putovanja unutar bloka za ljude koji su primili vakcine koje je odobrila EU najmanje 14 dana prije dolaska.

Trenutno su odobrene Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson vakcine, dok Evropska agencija za lijekove (EMA) ispituje rusku Sputnik V vakcinu.

Evropska komisija očekuje da će promjene biti usvojene do kraja maja, ali bi stupile na snagu čim države EU primijene digitalni zeleni certifikat za svoje građane. Očekuje se da će uredba o zelenim certifikatima biti usvojena najranije u junu.

Blok je prošlog marta odlučio da ograniči ulazak državljana zemalja koje nisu članice EU kako bi zaustavio širenje COVID-19.

Trenutno su putovanja koja nisu hitna moguća za stanovnike Australije, Kine, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje i Tajlanda, bez obzira na njihov vakcinalni status, zbog dobre epidemiološke situacije u tim zemljama.

Evropska komisija očekuje da ta lista bude znatno proširena u skorijoj budućnosti.

To bi omogućilo građanima van EU da uđu u blok čak i ako su primili drugu vakcinu ili nisu imunizovani, uz važeći PCR test ili karantin.

Evropska komisija je odgovorna samo za predlaganje preporuka o nametanju ili ukidanju ograničenja putovanja građanima iz zemalja koje nisu članice EU kako bi podstakla države članice EU da koordiniraju svoje akcije.

U stvarnosti, zemlje EU mogu slobodno da odluče kome će otvoriti svoje granice.