Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktiva na stolu

EU uvodi promjenu oko saobraćajnih kazni, više ih neće biti moguće izbjeći

slovenija hrvatska granica šengen
FOTO: Pixsell

Revidirani zakon osigurat će jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo

Predstavnici Vijeća EU i Evropskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o direktivi koja bi trebala olakšati izvršenje kazni za vozače koji počine saobraćajne prekršaje u drugoj državi članici, piše Index.

Privremeni politički dogovor, koji još moraju potvrditi Vijeće i Parlament da bi postao zakon, odnosi se na dopunu direktive iz 2015. o prekograničnoj razmjeni informacija o prometnim prekršajima u cestovnom prometu.

“Revidirani zakon osigurat će jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo”, rekao je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet.

Nova direktiva sada će, osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod utjecajem alkohola i droga, uključivati i druge saobraćajne kazne.

Među njima su nepoštivanje razmaka između vozila, ignorisanje zabrane preticanja, opasno preticanje, prekršaji pri parkiranju kao što je parkiranje preblizu raskrižju ili zebri, prelazak pune bijele crte, vožnja u pogrešnom smjeru, nepoštivanje pravila o korištenju koridora za hitne slučajeve ili korištenje preopterećenog vozila.

Nakon što nova pravila budu i formalno usvojena, države članice imat će dvije i po godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.