Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Stazom sjećanja 11.541..."

Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu “Stazom sjećanja 11.451…”

nihad uk doniraj cipele
Nihad Uk donirao cipele

Doniraj cipele! Svi građani Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, mogu biti dio ovog projekta i dati svoj doprinos

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk pružio je podršku projektu “Stazom sjećanja 11.541…” kojeg Memorijalni centar Sarajevo realizira u saradnji s Gradom Sarajevo, s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade grada, najdužoj u modernoj historiji čovječanstva.

Realizacija projekta traje do 5. aprila 2024. godine, u okviru kojeg je planirana i postavka 11.541 para cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Donirane cipele dio postavke

Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5. aprila. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio “Staze sjećanja” koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman.

“Radi se o plemenitoj ideji Memorijalnog centra Sarajevo da na ovaj način obilježi stradanje građanki i građana Sarajeva koji su mučki ubijeni od strane agresora. Par cipela predstavlja njihove korake koji su prekinuti i na ovaj način želimo da ukažemo na dešavanja koja su se dešavala tokom agresije na BiH i obilježimo ih na adekvatan način. Pozivam građane Kantona Sarajevo, cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore da se priključe akciji”, rekao je premijer Uk.

nihad uk doniraj cipele

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović naveo je da će se na početku staze sjećanja vjerovatno nalaziti čizme naših branitelja, bez kojih bi ova staza bila mnogo duža.

“6.585 poginulih branitelja Prvog korpusa, 11.541 građanin, 1.601 dijete. Ti brojevi bi bili mnogo veći da nije bilo naših branitelja, naših doktora koji su spašavali živote, a staza sjećanja se odnosi na sve nas koji smo bili u Sarajevu pod opsadom. Mi smo žedni za pravdom i istinom, a kroz ovakve projekte mi ćemo pričati i dočekati pravdu”, rekao je ministar Osmanović.

Svi građani Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, mogu biti dio ovog projekta i dati svoj doprinos donacijom cipela koje će simbolizovati stope jednog građanina, odraslog ili djeteta, kojima su oduzeti životi tokom opsade Sarajeva.

doniraj cipele

Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima

Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br.94

Općina Centar Sarajevo:  ul. Skenderija br.10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže

Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 – reciklažno dvorište

Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža

Općina Ilidža: ul. 12. mart br.5

Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 – zgrada Komunalca

Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb

Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14

Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište