Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Geopolitički ekspert o trojanskom konju u EU

Euronews: Hrvatsko predsjedanje EU-om ugroženo ruskom infiltracijom

Ursula von der Leyen (1)

Euronewsov kolumnist navodi kako hrvatsko predsjedavanje Unijom predstavlja ozbiljnu prijetnju integritetu sustava EU-a i NATO-a

U najnovijoj kolumni za medijsku korporaciju Euronews, geopolitički ekspert dr.sc. Theodore Karasik iznosi ozbiljna upozorenja o hrvatskom predsjedavanju Europskom unijom kao ruskom trojanskom konju u Europi.

Karasik podsjeća kako je još u veljači prošle godine, također u kolumni za Euronews, upozorio da bi suđenje u slučaju INA-MOL moglo Rusiji predati ključeve Europe, a potom dodaje kako sada te ključeve ima – i može ih upotrijebiti za otključavanje Putinovih dugogodišnjih planova za destabilizaciju EU.

Euronewsov kolumnist navodi kako hrvatsko predsjedavanje Unijom predstavlja ozbiljnu prijetnju integritetu sustava EU-a i NATO-a, dokazujući to zataškavanjem ruske lobističke operacije za kontrolu naftno-plinskih dobavnih pravaca, a što su u svom izvješću o suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernádiu, u slučaju INA-MOL, utvrdila i dva renomirana pravna stručnjaka.

“Radi se o sucu Kai Ambosu, nositelju katedre kaznenog prava na Sveučilištu Georg-August-Göttingen u Njemačkoj, sucu Specijalnog vijeća za Kosovo u Haagu i savjetniku na Međunarodnom kaznenom sudu, te lordu Davidu Andersonu QC, sucu Prizivnog suda Guernseyja i Jerseyja, gdje je i Povjerenik za istražne ovlasti, a prethodeći tomu britanska vlada ga je imenovala kao neovisnog preispitivača zakonodavstva o terorizmu.”

Geopolitički ekspert dr.sc. Theodore Karasik: Ozbiljna upozorenja o hrvatskom predsjedavanju EU kao ruskom trojanskom konju u Europi

“Njihovi zaključci postavljaju goruća pitanja o korupciji hrvatskih institucija pod utjecajem ruskih interesa; optužuju hrvatski sud za ‘pristranost’, kršenje međunarodno priznatih standarda poštenog suđenja, ‘uključujući kršenje članka 6. stavka 1. Europske konvencije o ljudskim pravima’. Izvješće nadzornika suđenja aludira na geopolitičku pozadinu ruskih napora da kooptira Hrvatsku kao ulaznu točku na energetskim tržištima EU-a. USKOK je optužen za sustavno propuštanje istrage glavnog svjedoka optužbe, Roberta Ježića kao i njegovog poslovnog partnera, švicarskog odvjetnika Stephana Hürlimanna. Vjerodostojnost Ježića upitna je zbog njegovog statusa suučesnika, direktne koristi u iznosu od pet milijuna eura i njegovog osobnog interesa u osudi Hernádija.”

Ježić ‘ukrao’ pet milijuna eura ruskom magnatu Gutserievu

Dr.sc. Theodore Karasik objašnjava kako su Ježićeve tvrdnje opovrgnute tijekom suđenja svjedočenjem naftnog konzultanta Imrea Fazakasa i ruskog naftnog magnata Mihaila Gutserieva. Obojica su naveli kako je Ježić Gutserievu ‘ukrao’ pet milijuna eura, koje je Ježić navodno dobio za lobiranje kod hrvatske vlade za potrebe projekta Družba Adria – dugo planiranog ruskog naftovoda sa završetkom na otoku Krku.

Euronewsov kolumnist zaključuje kako izvješće Ambosa i Andersona pruža alarmantne dokaze o hrvatskoj pravosudnoj korupciji pod direktnim utjecajem Rusije te da EU mora spriječiti korištenje hrvatskog predsjedanja za potrebe ruskih energetskih interesa.