Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Europol: ISIL bi u ovoj godini opet mogao napasti Evropu

europol

U 2016. godini moglo bi doći do niza terorističkih napada u Evropi, upozorava Europol.

Teroristi Islamske države navodno planiraju seriju napada, stoga postoji velika potreba ojačati naš odgovor na terorizam u Europskoj uniji, stoji u najnovijem izvještaju Europola kojeg je danas predstavio direktor Rob Wainwright.

Wainwright, koji je bio na svečanom otvaranju novog Evropskog centra za borbu protiv terorizma u Amsterdamu, potvrdio je kako je nužno da se Evropa pripremi za nove napade.

“Nema razloga sumnjati da će ISIS, njihovi suradnici ili neka druga ekstremistička skupina negdje u Evropi ponovno počiniti teroristički napad. Njihov osnovni cilj je velik broj žrtava među nedužnim civilima,” poručio je Wainwright.

Izvještaj je prezentirano u antiterorističkom centru Europola u Amsterdamu gdje 40 do 50 stručnjaka radi prvenstveno na identifikaciji 5 hiljada ISIS-ovih plaćenika i proučavanju njihove propagadne na društvenim mrežama.

Izvještaj upozorava na “promjenu operativnog modela” ISIS-a, koji “kad god poželi” može posvuda u svijetu izvesti “niz složenih i dobro koordiniranih napada” zahvaljujući lokalnim borcima koji dobro poznaju teren.

“Čini se da zapovjednici ISIS-a imaju taktičku slobodu kada biraju svoje mete, kako bi se prilagodili specifičnim lokalnim okolnostima, što snagama reda još više otežava da u ranoj fazi otkriju te planove i identificiraju upletene osobe”, kaže se u izvješću.

“Naša ambicija je da Evropski antiteroristički centar postane središnje informacijsko čvorište u brobi protiv terorizma u EU, vršeći analize za tekuće istrage i svojim doprinosom i koordiniranim akcijama u slučaju većih terorističkih napada. Europol je zahvalan na podršci koju ima od zemalja članica EU, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, koje su i omogućile uspostavu ovog centra. Ovo će Evropu učiniti jačom u borbi protiv terorizma,” rekao je šef Europola.

Već krajem prošle godine postalo je jasno kako ISIS intenzivira svoje napade, a nakon velikog napada u Parizu 13. novembra kada je ubijeno 130 ljudi, evropski dužnosnici brzo su reagovali.

“Institucije EU reagovale su brzo i snažno nakon terorističkih napada prošle godine i morao se povećati kapacitet Evropske unije u borbi protiv terorizma. Kao što je predviđeno u Evropskoj agendi o sigurnosti koju je donijela vuropska komisija, osnivanje Evropskog protuterorističke centra je glavna strateška prilika za EU da bi naši kolektivni napore u borbi protiv terorizma bili što učinkovitiji. Pozivam države članica EU da imaju povjerenje i daju podršku Evropskom protuterorističkom centru kako bi uspjeli u ovoj važnoj misiji “, rekao je Dimitris Avramopoulos, evropski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo.