Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija: Ukinuto nošenje narukvica azilantima

4500

Tražioci azila u jednom izbjegličkom centru u Velikoj Britaniji morali su nositi narukvice kako bi dobili obroke, ali poslije burnih reakcija javnosti odluka je promijenjena.

Narukvice su upoređene sa žutom trakom za Jevreje u doba nacizma, te je uprava centra saopćila da je odluka promijenjena.

Clearsprings, kompanija koju je britanska vlada angažovala da osigura smještaj tražiocima azila, navela je da je odluka da korisnici centra u Cardiffu u Walesu nose narukvice važila od maja 2015. godine kao način da se odredi ko ima pravo na besplatne obroke, ali da je sada ukinuta.

“Kao i u brojnim ustanovama gdje se pružaju usluge velikom broju ljudi, smatralo se da su narukvice najpouzdaniji i najefikasniji način da se dijele obroci”, navela je kompanija.

Odluka o ukidanju nošenja narukvica uslijedila je nakon burne polemike gdje je Hannah Wharf, funkcionerka Odbora za izbjeglice u Walesu, istakla je da “to podsjeća na nacistički režim u kojem su ljudi morali nositi Davidovu zvijezdu”.

Izbjeglice u pomenutom centru su kazale da su imali neprijatnosti, jer su mještani mogli da ih prepoznaju po narukvicama.

Podsjetili su da nisu mogli skinuti narukvice jer, kako su kazali, kada se jednom skinu nisu više mogle da se zalijepe, tako da su morali da ih nose ako su željeli obroke.