Catherine De Bolle

Europol upozorava na lažne vakcine protiv COVID-19

vakcina

Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih vakcina na društvenim mrežama

Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih vakcina protiv korona virusa, prenosi Hina.

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za vakcinom u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke u nedjelju.

Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih vakcina na društvenim mrežama.

Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi vakcinisanje lažnom vakcinom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Oprez od krađe doza vakcina
Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze vakcina, a Europol je identificirao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli diljem Evropske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza vakcina.

Interpol je početkom decembra također objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih skupina usred kampanja vakcinisanja protiv COVID-a 19, uključujući lažne vakcine i krađu zaliha.

“Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život”, upozorio je šef Interpola Juergen Stock.